Yessss! Falmouth!

Het was óf vroeg weg óf een paar dagen verwaaid liggen in Plymouth – de weerberichten geven 7 BF voor vanavond en 7-8 BF morgen. Aanlokkelijk was het niet: er werd nog een W/ZW 5 voorspeld (tegen de wind in, vertel is wat nieuws?), dus ik zag er erg tegenop, maar ben om 06.00 uur vertrokken naar Falmouth. De attente havenmeester kwam nog aanrennen met een nieuw weerbericht: ‘They’re predicting a 7, are you sure?’ – maar dat is vanavond (hoopte ik).
Meestal pakt het omgekeerd uit, maar dit werd onverwacht een lekkere dag! Stevige wind bij weggaan, inderdaad 5, even wat sterker in het eerste regenfrontje … maar de zon ging schijnen, de wind draaide lekker door naar zuidelijker dan ZW, en nam af tot een lekker 3-4’je. Toen Falmouth in zicht kwam, werd de wind ook sterker, maar ik zeilde de beschutting van Land’s End in – vrijwel geen last van gehad.

Op goed geluk toch over de marifoon contact opgenomen met de eerste marina’s, direct tegen Falmouth aan, die gisteren over de telefoon allemaal ‘full, no more visitors’ aangaven – en verdomd: Pendennis Marina had een plekje … en ik lig naast de Noorse mannenboot Saphire, die ken ik nog uit Guernsey. Ook de Circe ligt hier nog! Dure marina weer (wel vloerverwarming in de douches 🙂 ), maar je loopt wel zo Falmouth in met alle winkels en werven.

Het weerbeeld is helaas niet goed, we liggen hier minimaal 4-5 dagen: achter de depressie die morgen overtrekt, dient zich al een tweede, nog diepere, aan. Hetzelfde beeld als de afgelopen weken, daarom liggen hier ook zoveel boten op een ‘weather window’ (een ‘gaatje’ in de weerberichten, tijdelijk betere omstandigheden: windkracht, windrichting, golfhoogte e.d.) te wachten. Fitzroy en Biskaje zijn van slag, veel stormen voor juni.

Mooi, heb ik tijd om na te denken: ik weet niet of ik wel door wil, zo leuk vind ik het niet alleen, en ik mis het thuisfont. Aan de andere kant wil ik er wel doorheen, heb dit al zo lang in mijn kop, krijg ik spijt als ik het niet doe?
Deels brengt het mij wat ik verwachtte, hoopte, en daar maakt de oversteek deel van uit. Deels valt het me tegen, zat er gisteren echt even doorheen en moest me dwingen te vertrekken – ik zag zo op tegen weer zo’n klotedag van tegen-de-wind inhakken. Ik heb pas één dag een wat ruimere koers gehad.

Maar ik lig wél in Falmouth en heb het rot-Kanaal en daarmee het deel waar ik het meest tegenop zag gehad!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.