De buitensteiger in Stellendam

De 28e mei zijn de wind-voorspellingen zowat ideaal: zuid-oost wordt aangegeven, op een zuid-westelijke koers voor zeilers een perfecte ‘halve wind’ – maar de wind doet van alles, behalve uit zuid-oost waaien.

Het is wel heerlijk weer, en we scharrelen langs de kust richting Scheveningen. Als we Scheveningen naderen, zien we al massa’s zeiljachten voor de kust … ja hoor, de North Sea regatta wordt gezeild en de haven ligt dus mud-vol, er is geen plaats meer.

We varen dus noodgedwongen door naar Stellendam (Goeree), hebben lekker de stroom mee en ook de wind trekt ook wat aan. Al met al géén slechte zeildag, van 08.30 uur tot 20.30 uur op het water!

We overnachten aan de steiger in de buitenhaven, maar de volgende ochtend varen wij toch de sluis door naar de marina en lassen een rust- en kleine karweitjes-dag in.

Het is mooi weer en er staat géén wind, de zee op heeft geen zin!

De 29e mei is luierend besteedt aan in het zonnetje zitten, het wassen van de boot en het verrichten van wat kleine karweitjes. Helaas zijn de weersberichten voor de komende dagen, voorzichtig uitgedrukt, niet zo gunstig … de wind is óf “variabel” en 2 BF (op zee te weinig) óf Zuid-West (tegen…).

Ook de stroming rond de Zeeuwse eilanden werkt de komende dagen niet mee: óf we moeten 03.00 uur ’s nachts vertrekken óf rond 15.00 uur ’s middags, wat weer weinig ruimte overlaat.
Stroom tegen is niet zo erg als je kunt zeilen, maar als je moet kruisen vanwege tegenwind én de stroom staat tegen, dan kun je beter binnenblijven.