Categoriearchief: SailAbout

Posts ‘onderweg’ … of die op de een of andere manier met zeilen te maken hebben.

Toch weer een bij-bootje

Met de verkoop van onze boot een aantal jaar geleden hebben we ook het bijbootje en de buitenboordmotor meeverkocht … we gebruikten die in Nederland eigenlijk amper. Toch misten we hem af-en-toe, en met de plannen om wat vaker te ankeren en de ‘glorious mud’ in de UK weer eens te bezoeken, Alderney aan te doen is een bijbootje toch wel handig. En we wonen aan het water, dus ook vanuit huis kunnen we zo de vaarten van het Groene Hart in.

Via via kregen we bericht van een bootje dat bij vrienden geweldig in de weg lag in de berging … compleet met een Mariner BBM. Alleen had die in 2009 zijn laatste servicebeurtje gehad, en was niet meer aan de praat te krijgen. Maar toen ik het kapje eraf haalde zag het er als nieuw uit allemaal, goed in het vet, dus daar maakte ik me geen zorgen over.

En terecht, bleek. Carburateurtje eraf gehaald en opengeschroefd, in het ultrasoonbadje gelegd, met perslucht schoongeblazen en ze loopt als een zonnetje.
Bootje ook opgepompt, en blijft drijven 🙂 … Wel met zo’n rampen-houten-vloer, maar voor dit geld nemen we dat voor lief. Met 2.70 mtr precies de goede maat voor een fatsoenlijke bijboot en motortje past er met 5 PK prima bij.

Helaas bleek dat er toch wat lekjes in de boot zitten. Op de lasnaden en bij het ventiel in de vloer … heb nog wel geplakt, maar dan ontstaat er wat verder weer een lek. Heeft toch met de leeftijd te maken, dus een nieuwe Talamex 250 aangeschaft – een Airdeck, wat compacter op te bergen en geen gedonder met die vloerborden 🙂

Pittoresk hylpen

De weersberichten zijn goed voor vandaag, maar we willen eigenlijk even naar Hindeloopen … en dat is wel een heel kort stukje. Er staat een ZW 3+, het zonnetje schijnt, dus we rollen alleen het voorzeil uit en dobberen héél lui naar de aanloopboei. Zeker 4 mijltjes gedaan, vandaag :).
We zijn hier al even niet meer geweest, maar we worden altijd blij van dit dorpje – en dat gevoel hebben we nu ook weer. We liggen in een boxje in de Oude Haven en kijken uit op het sluiswachters/havenmeesterhuisje.

We zijn vroeg en hebben één van de vrije boxjes
Het oude en het nieuwe KNRM huisje
Sluisje naast de sluiswachterswoning

Varen op de weersberiChten

Het is vreemd, onbestendig weer en we kijken eerst naar de ‘verse’ weersberichten ‘s ochtends voor we besluiten wat we doen. Windfinder gebruiken we voor de verwachte windrichting en -kracht, voor het algemene beeld checken we Weeronline en KNMI. Na gisteravond waar we rond 23.00 uur opeens windvlagen van 35 knoop op de meter hadden en er code geel werd afgegeven zijn we extra alert :).

Er wordt weinig wind afgegeven uit Oost, en de regen wordt rond 14.00 uur verwacht – een vroege start dus. Om nog een beetje van de wind te profiteren gaan we er maar tegenin, dus Stavoren of Hindeloopen is logisch. We vertrekken met weinig wind, zo’n 8-10 knopen over dek en hoog-aan-de-wind varen we precies de Noordpunt van de Kreupel vrij. Dat wordt kruisen richting Stavoren, maar -en dat gebeurt niet vaak- de wind ruimt naar ZO en we kunnen steeds wat hoger varen. Uiteindelijk liggen we precies op koers voor de Oude Haven van Stavoren 🙂

De wind neemt ook iets toe en we kunnen continu 5.5 – 6 knoopjes lopen, op rustig water en een ideale gelegenheid om eens te kijken hoe hoog we kunnen lopen met de nieuwe zeiltjes. Steeds verder knijpt Ruud, en we verliezen weliswaar snelheid tot 4.5 knoop maar we halen 27-28 graden op de Close Hauled windmeter. Daardoor kunnen we het laatste stukje de zeilen wat laten gaan en met 14 kn AWS lopen we Stavoren met 7 knopen aan. Het is heerlijk weer, en rond 12.30 komen we al aan in Stavoren – plek zat nog, dus we pakken een boxje aan de steiger.

indrukwekkende wolkenpartijen boven Stavoren

Het voelt warmer als op het water, dus we gaan op zoek naar een terrasje voor de inwendige verzorging, en als we de uitsmijter achter de kiezen hebben … een wolkbreuk! Het komt met bakken naar beneden, de temperatuur zakt ook 10 graden voor ons gevoel, en het houdt ook niet meer op. Kacheltje aan, en lekker lezen en Netflixen op de boot. Dat hebben we goed uitgekiend vandaag!