Lessons Learned ... Kaarten & Pilots

... dit kan aardig in de papieren lopen. Maar het hoeft volgens ons niet.

Deze pagina zal wellicht door sommige zeilers als 'vloeken-in-de-kerk' worden beschouwd ... je kunt vòòraf werkelijk een vermogen uitgeven aan gedetailleerde kaarten (al gauw € 25 p.st.) voor alle gebieden die je denkt te gaan bezoeken, maar wij vinden het echt niet nodig.
Wij varen op de (C: Medium / Passage) passagecharts van Imray , dit vind ik prettige kaarten en ze zijn tegenwoordig allemaal in WGS84 format. Deze kun je het beste op voorhand aanschaffen, ze zijn in het buitenland niet overal makkelijk verkrijgbaar.

De combinatie electronische kaarten, met de papieren passage charts èn de Reeds McMillan / Pilots is voor ons eigenlijk altijd ruim afdoende gebleken. De pilots gebruiken wij om te bepalen wáár we heen gaan, de meer toeristische en algemene informatie.
Vervolgens maken we m.b.v. de kaarten en de Reeds McMillan de tochtplanning. De afgeleide waypoints zet ik vervolgens in de GPS / computer, waarbij ik als laatste m.b.v. de geplotte routelijn een visuele check op juistheid kan doen.

Reeds Voorwaarde is wel dat je de 'bijbel', de Reeds McMillan en de pilots van het betreffende gebied hebt. Hierin is de laatste benodigde detailinformatie te vinden voor het aanlopen van havens, lastige passages (bv. Alderney Race en Swinge, Chenal du Four e.d.).
Het meest gebruikt hebben wij de Reeds McMillan: per regio werkelijk alle benodigde informatie. Getijdes, stroomtabellen, kaartjes per haven / ankerplek, hoe je aan weers-berichten komt, de relevante marifoonkanalen, navigatie-waypoints - het staat er allemaal overzichtelijk gerangschikt in.

Omdat je toch altijd weer anders uitkomt dan verwacht, kopen wij de gedetailleerde kaarten als ze nodig zijn - en het is geen probleem gebleken om ze te krijgen voor het gebied waarin je je op dat moment bevind.
Met name in Bretagne en de Vendée hebben we wél gebruik gemaakt van meer gedetailleerde kaarten. De Franse SHOM-kaarten zijn prima. In Spanje hebben we wel problemen gehad om lokale kaarten te krijgen, en kwamen we in Santander uit (echt waar!) bij het Ministerie van Cartografie .... wel mooie kaarten, nog opgerold in kokers, daar zijn we vanwege de herinneringen heel zuinig op :).

ELECTRONISCHE KAARTEN

Wij gebruiken de kaartplotter al 7 jaar niet meer. Te duur, zeker de updates, die ook nog eens een jaar te laat zijn. Hetzelfde geldt voor de kaarten welke je in de navigatie-software gebruikt. Ze worden niet zo vaak ge-update als papieren kaarten, en juist in Nederland (Wadden, Roompot) durven wij daar niet mee te varen.
Wij zijn overgestapt op de laptop. Onderweg zul je een levendige ruilhandel van electronische kaarten tegenkomen. Wij beschikken inmiddels over vèèl (BSB en C-Map) kaarten voor op de laptop, niet allemaal even recent, maar voor het doel waarvoor wij ze gebruiken is het prima.

NAVIGATIE SOFTWARE

Binnen Nederland gebruiken wij WaypointGPS: up-te-daten boeienbestanden, getij- en stroomgegevens en de mogelijkheid van binnenhalen van Gribfiles. Op zich betaalbaar, addertje onder het gras is dat je het ieder jaar op tafel moet leggen als je over de getij- en stroomgegevens wilt beschikken.

Buiten Nederland switchen we snel naar ChartNavigator Pro van MapTech. Ik weet niet waarom, maar ik vind het prettig om de 'look-and-feel' van de papieren (BSB) kaarten te hebben. Kan niet overweg met die vectorkaarten, die 'leven' niet voor mij.
ChartNavigator Pro biedt een Plan (voorbereiding) en een Sail modus die ik prettig vind. Alle info die ik nodig heb (configureerbaar) op één scherm. Ondersteunt AIS en GRIB. Alles wat je nodig hebt. Heel gebruikersvriendelijk, simpel opgezet: volgens mij echt door zeilers ontworpen.

We hebben het afgelopen jaar wat alternatieven op de iPad geprobeerd, maar hier wachten we nog even mee. Vastlopende apps, niet logisch of intuïtief, kaarten niet up-to-date. Het zal wel goedkomen, maar wij slaan nu even over :)

Lessons Learned


Gebruikte Pilots

Goede, recente pilots zijn aan de prijs, maar het geld mèèr dan waard. Gewoon lekkere 'lectuur' op de salon-tafel, je krijgt op voorhand inzicht in je volgende bestemmingen.

Realiseer je wel dat iedereen ze aan boord heeft ... een aanbevolen mooie, stille ankerplek is dus druk bevolkt.
Wij vragen meestal aan de 'lokaaltjes' waar ze ankeren als het mooi weer is, zo kom je op echt leuke plekjes.

Imray
- The Shell Channel Pilot
- RCCPF North Brittany and the
   Channel Islands
- RCCPF North Biscay
- RCCPF South Biscay
- RCCPF Atlantic Spain
   & Portugal (incl. Azoren)

Gebruikte Kaarten

In Nederland kopen we eigenlijk ieder jaar de laatste kaarten voor de Wadden en Zeeland.

Daarbuiten varen we alles op de Imray C (Medium Passage) Charts: de C10, C12, C18, C19, C20 en C25 brengen je van Den helder tot Lagos (P).

De gedetailleerde Y Charts hebben we alleen voor de Channel Islands, en (SHOM) delen van Bretagne en Vendee.