SAILABOUT 2004 ... BESTEMMING: BRETAGNE EN VENDÉE

Ietwat onverwacht hebben we de mogelijkheid een maand of vier weg te kunnen!

We hebben onverwacht de mogelijkheid weer een paar maanden weg te gaan: een project dat eerder dan verwacht werd afgerond, en een nieuwe uitdaging die pas in het vierde kwartaal gestart hoeft te worden.

La Rochelle Over de bestemming waren we het snel eens ... in 2002 waren we vanuit Bretagne al vrij snel overgestoken naar Santander, Spanje.
Het achterland van Bretagne, de Vendée, de Franse eilanden en Golf du Morbihan lonkten toen al, en je moet gewoon een keer in La Rochelle zijn geweest met je eigen schip.

Dáár gaan we heen dus. Dat is goed te doen in de beschikbare periode van ruim 4 maanden. We houden de mogelijkheid open om eventueel toch over te steken naar Noord-Spanje en 'tegen de klok in' langs de kusten van Biskaje terug te varen.

Jammer dat we dit in 2003 nog niet wisten... Ruud heeft toen samen met Peter McDonald de Silmaril tijdens de gewone (drie weken) zomervakantie opgehaald uit Noord-Spanje (Santander).
Daar hadden we haar in 2002 achter moeten laten. Zonde achteraf ... dit was een mooi startpunt geweest voor deze 'sailabout'.Silmaril Onze Friendship 33 is een zeer geschikt schip voor deze contreien ... met 10 meter klein genoeg om ook in de leuke kleine haventjes van de Vendée te kunnen komen.
En ... door de vleugelkiel hebben we maar een diepgang van 1.20 meter, ook dat is in dit gebied bijzonder prettig. Na de storm op Biskaje vorig jaar moest de verstaging volledig vernieuwd worden, dus samen met de aanpassingen voor de trip in 2002 is de boot er weer helemaal klaar voor.

BRETAGNE en VENDÉE


We zijn redelijk snel langs de Franse kust afgezakt en hadden ruim de tijd in dit schitterende gebied. Voor ons is dit wel hét mooiste zeilgebied van Europa. Leuke, oude plaatsjes met vriendelijke, niet-toeristische Franse charme.
Iedereen zeilt hier, in zelfgebouwde of hele oude bootjes. 6-7 man op een 22-voetertje: heel normaal, en dan gaan de honden ook nog mee. Met 33 voet heb je hier een 'groot' schip, daarboven zul je minder makkelijk een leuk plekje vinden.
Je kunt korte hopjes maken, of lekker doorzeilen. Je hebt wel te maken met de getijden, maar veel minder heftig dan in het Kanaal.

Wij hebben het zo naar ons zin gehad dat we niet meer overgestoken zijn naar Spanje, en uitgebreid door dit gebied hebben gescharreld - en nog maar de helft hebben gezien. Hoogtepunten voor ons waren de Franse eilanden en de kleine lokale haventjes als Sauzon, Piriac, Bourgenay, La Turballe en St. Denis.
Over de weg naar huis We konden geen afscheid nemen en stelden de terugreis maar uit en uit...
Uiteindelijk hebben we gegokt (goed gelukkig) op de mogelijkheid om de boot goedkoop terug te krijgen naar Nederland: in La Rochelle is medio september de grootste botenshow van Europa en wij gokten dat van de Wetering Boottransport liever niet met lege opleggers terug wilde naar Nederland.
We hebben gebluft en gewonnen :) - uiteindelijk is de Silmaril op de oplegger, over de weg, naar Nederland gebracht (voor € 1.200) - zo de winterstalling in Alkmaar in! Kun je niet voor varen :)

Mei - Sept 2004


We zijn redelijk snel naar Brest gekomen en hebben daarna ruim 3 maanden rondgescharreld in Bretagne en de Vendée.

Route

De laatste maand, terug naar Vannes.

Blog

Wil je de trip in logboekvorm nalezen? Dat kan in de bijgehouden Blog.

Startpunt: vertrek 26 mei 2004

of halverwege, tegelijk met ons 'hoogte-punt': dé zomerstorm van 2004:

De Concarneau Storm Special

Franse charme

Sauzon
Dit soort plekjes op de Franse eilanden ...