De Silmaril (III) is een Victoire 1122, te water gelaten in 2006, en door ons aangeschaft in 2019. Lengte over alles 11.40 M (38 voet), 3.52 M breed en een diepgang van 2.00 meter.


Inmiddels ons derde schip dat de naam Silmaril draagt… we vinden het nog steeds een mooie en passende naam :). Uit de boeken van Tolkien, en gedetailleerd beschreven in The Silmarillion staat dit voor het enige overgebleven lichtgevende magische juweel, ook wel bekend als ‘Star of Eärendil the Mariner‘.

Ze is de opvolgster van de Proud Mary, een Marieholm IF-E uit 1972. Een langkielertje, bijna 8 meter lang en maar 1.20 meter diepgang. Aangeschaft in 2013, na verkoop van de Silmaril II, een Etap 39S. Dat was weer de opvolger van de eerste Silmaril, een Friendship 33.
Na mijn laatste (solo)trip in 2011 was ik opeens klaar met de langere, grote reizen en vond het simpelweg zonde een groot, zeewaardig en volledig uitgerust zeiljacht te onderhouden voor een paar dagtochtjes per jaar.
Ik zocht weer onbezorgd zeilplezier, iets om aan te knutselen en op te knappen. Een klassieke dag- of weekendzeiler, wel geschikt voor ruimer water, met de mogelijkheid een nachtje te blijven slapen … maar klein genoeg om er Friesland mee in te kunnen, even snel een gennaker of spinaker te zetten, kortom: een zeilertje.
En dat wás ze :). Zo leuk dat we er toch weer langer mee weg gingen, en de ruimte en het comfort van een groter schip gingen missen. Dus toch weer op zoek naar een wat groter schip, 11-12 meter zodat de leuke haventjes in Frankrijk bijv. nog goed bereikbaar zijn.

De Victoire 1122 is een ’traditioneel’ schip: zwaar (ruim boven de 8 ton vaarklaar), roer achter een scheg, mahonie traditioneel interieur met L-keuken en ruime navigatiehoek.
Koelkastje, verwarming, dikke omvormer, mooie natte cel, electrische ankerlier, 3-blads klapschroef en een mooie set North Sails laminaatzeilen maken het plaatje compleet. Het schip was uitstekend onderhouden en voor werkelijk alles zijn kwaliteitsmaterialen en A-merken gebruikt, tot en met een custom made Holland Spars wit gespoten mast en een carbon spinakerboom.

De aanwezige apparatuur is ook dik in orde: Furuno MDF plotter en NavNet3 Radar, Navtex , een GPS32 en een DSC Marifoon.
De instrumenten en stuurautomaat zijn van Raymarine. Helaas praten die twee systemen alleen met converters en/of multiplexers met elkaar, en laat ik daar nu juist vroeger veel problemen mee hebben gehad (lees de Azorentrip nog maar eens door 🙂 ).
Daarom wordt een Raymarine Axiom 9 als plotter, met een AIS700 gekoppeld bijgeplaatst – zo heb ik twee onafhankelijk van elkaar werkende systemen en blijft de Furuno als volledige back-up beschikbaar.

Verder is ze helemaal klaar voor langer verblijf aan boord. 300 liter water over twee tanks, 180 liter diesel. 40 liter boiler, dus lekker douchen met warm water :). Victron 70A acculader, 2000 W omvormer en galvanische scheider.
Accucapaciteit 420aH verdeeld over 3 Victron Gel-accu’s. Voldoende bergruimte om de volledige zeilgarderobe (grootzeil, genua II, high-aspect fok, werkfok op wegneembaar Aramide kotterstag, genaker) én sinds ’22 twee electrische stepjes mee te kunnen nemen.
De motor is een Volvo Penta D2-40, ruim bemeten, loopt lekker rustig en haalt op 2.200 toeren al de rompsnelheid.