Blokjes bij mastvoet

Bij de originele Proctormast wordt alles ‘bij de mast’ gedaan: hijsen grootzeil (voorlijkkoord systeem), fok, spinnaker, reven, kraanlijn etc.

Leuverbeslag definitiefOmdat ik veel solo vaar, wilde ik de meest gebruikte lijnen naar de kuip brengen. Ik ben begonnen met het aanpassen van de mast naar leuversysteem voor het grootzeil. (meer info: zie hier)

Dit is boven verwachting geslaagd.

Lijndoorvoer 2Ik heb een nieuw giekje laten maken (Seldén), met reeflijnen en onderlijkstrekker (ontbrak volledig!) binnen de giek. Nu moesten de lijnen nog naar achter – deck-organizers plaatsen en doorvoeren maken in de kajuitopbouw. (meer info: zie hier)

Omdat de Proctor mast uit 1972 geen blokken of doorvoeren bij de mastvoet heeft, moest ik nog een oplossing verzinnen om de lijnen van de mastvoet naar de deck-organizers te krijgen. Bemoeilijkt door het feit dat twee forse electra-doorvoeren naast de mast zijn gemonteerd.

Blokken mastvoet 2Ik heb een RVS beugel laten maken die over de mastvoet wordt gezet en vastzit met de 10 mm bout die de mast op mastvoet fixeert.
Met 3 kleine Seldén blokjes (tot 8 mm) en 1 wat groter exemplaar (voor grootzeilval) breng ik de lijnen naar achter.

Blokjes mastvoetDe neerhouder zit in het midden en om deze ‘uit het gedrang’ te houden heb ik daar een Dyneema soft shackle tussen gezet.
Kraanlijn, grootzeilval, onderlijk-strekker en reeflijn worden zo naar achter geleid – als ik de gennaker zet haal ik de reeflijn eruit (die heb je dan toch niet nodig 🙂 en voer de tackline door.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.