Naar de zomerplek: Alkmaar – Monnickendam

Omdat de mast nog plat over de boot ligt, kunnen we ‘binnendoor’ naar Monnickendam, over Purmerend en Edam. Zaterdag 12 april melden we ons ’s morgens vroeg in Alkmaar bij Nic. Witsen … en terwijl we naar de kade lopen wordt de Proud Mary al in het water gehezen – perfecte planning….en mooi weer ook nog!

Lekker! Hebben we de hele dag nog. Motortje start direct, spuugt keurig de anti-vries eruit … dus we kunnen weg.
Maar na 10 minuutjes begint de motor te piepen … het ‘geen water’ alarm! Weer een blik over de hekstoel, en inderdaad: hij spuugt wel water, maar het is niet veel.

Afsluiter staat open. Wierpot is schoon, maar leeg.
Hmmm…. we ontluchten het systeem, en proberen het nog een keer. We komen nu een kwartiertje verder, en vertrouwen doe ik het al niet – hij rookt ook meer dan ik mij herinner. En ja hoor … piep-piep-piep ….
Weer terug. Gereedschap erbij en nieuwe impeller erin – maar de oude ziet er nog goed uit. Gelukkig kijk ik nog even goed in de bilge (loopt daar water weg?) en zie een rubber ring liggen die daar niet hoort….. de afdichtring van de wierpot! Zal eruit gevallen zijn bij inspectie en nu zuigt ze dus valse lucht.

Dat was de oplossing! We varen weer weg, inmiddels is het 11.30 uur, maar we hebben nog tijd genoeg. En genieten van het tochtje. Als we Purmerend aanlopen meld ik me bij de eerste brug voor de doorvaart.
Maar helaas – tot 16 april wordt er niet gedraaid in het weekend! Maandag ben ik de eerste 🙂 … maar daar hebben we nu niets aan. Ik baal behoorlijk, want het staat inderdaad correct in de Almanak.

We overwegen nog even dan toch maar over Zaandam te varen, maar daarvoor hebben we geen tijd genoeg meer en voor later in de middag wordt een stevige wind voorspeld – en dan op open water met de mast over de boot is niet mijn hobby!

Vast bij PurmerendWe laten de Proud Mary dus maar achter in Purmerend … en ons zorgvuldige schema (één auto in Monnickendam, één in Alkmaar) ligt ook in duigen.
Met de bus hoppen we naar Monnickendam en halen de beide auto’s op.

Woensdag de 16e wordt weer goed weer voorspeld. Ik rijd met de auto naar Purmerend en ben lekker vroeg … maar de brugwachter heeft nog geen zin en draait pas 1 1/2 uur later. Geeft niks, het zonnetje schijnt, geen haast, nog genoeg kleine klusjes te doen en het is een leuk tochtje.

Doorvaart Edam Doorvaart Edam 3 Doorvaart Edam 2 Zeesluis EdamDe doorvaart door Edam blijft leuk. Ook op het Markermeer is het nog rustig, weinig wind en vlak water.

In Monnickendam is ‘onze’ steiger nog redelijk leeg, en ik prik haar in het nieuwe plekje.

Beter, water en electra direct bij de boot!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.