Schilderen opbouw en kuip (dl. 1)

Ik had wel in mijn achterhoofd om de opbouw en kuip ‘eens’ te schilderen … maar omdat ik het dek toch vrij had gemaakt (nieuwe grijprail, beslag) en het plafond eruit had besloot ik om dat maar mee te nemen dit jaar.

Lak- en schilderbedrijfDe voorbereidingen vormen eigenlijk de hoofdmoot van het werk. Voorluik, schuifdak en garageopbouw verwijderd en deze meegenomen naar huis om daar in de verwarmde schuur af te lakken.
Ook het kajuitluik en de ombouwlatten daarvan losgehaald en meegenomen naar huis: op de foto de onderdelen in de verf en de lak (Epifanes).

De opbouw en kuip worden ‘gebroken wit’ (RAL 9010) in Double Coat, 2-componentsysteem van de IJssel Coatings. Dat vind ik een mooie kleur op een klassiek scheepje, zeker in combinatie met de donkerblauwe romp.
Op onbehandeld polyester wordt een ZF Coating grondlaag aanbevolen. Maar eerst renovatie van de opbouw: alle oude gaten en kleine beschadigingen weggewerkt met IJmopox fijne plamuur. Perfect spul, droogt snel en uitermate glad te schuren!

Schuren en nog eens schurenEn dan begint het echte werk: schuren. Als voorbereiding op de epoxy-grondlaag.
Met een assortiment schuurmachines (excentrisch, driehoek) én schuurpads van 3M (nog nimmer gebruikt, maar echt fantastisch – nooit meer schuurpapier voor mij!).
Op een tweetal plekken is de gelcoat erg dun en deze krijgen een extra ZF laag.

GeschuurdIk moest nog doorwerken … na 15 februari mag er niet meer drooggeschuurd worden in de hal. En wat kwam er een hoop van af … met plastic folie probeer ik de ergste schuurstof buiten te houden, maar dat spul komt echt overal doorheen :(. Na het schuren zuig ik de hele boot af en neem vochtig af met water en ontvetter. Schuren en afnemen hebben me precies één dag gekost.

Afplakken krantenVoordat ik de ZF Coating opbreng neem ik ruim te tijd om goed af te plakken (met Scotch Gold tape) en rondom het schilderwerk kranten uit te leggen en vast te tapen. Toch een voordeel boven de digitale editie van het NRC :).
Helaas kreeg ik de ramen niet verwijderd – omdat ze niet lekken (toch een Marieholm kwaaltje) laat ik ze verder met rust en hoop dat ik met nauwkeurig afplakken een goed resultaat bereik.

ZF PrimerMet een digitale keukenweegschaal meet ik de verhoudingen van het 2-componentsysteem nauwkeurig af. De ZF coating kan gelukkig vanaf 5 graden worden opgebracht.
Met een wegwerpkwast, grote en kleine schuimroller breng ik de coating aan, in etappes. Eerst met pure ontvetter afnemen (neem je ook de laatste stofjes mee) en dan rollen maar.
Met de witte kleur is het een perfecte ondergrond.

Ik heb twee lagen ZF Coating aangebracht, omdat ik mooi strak wil schuren voordat de laklagen worden aangebracht. Het is nu wachten op warmere dagen, voor de Double Coat is een minimumtemperatuur van rond de 15 graden nodig … en dat is het nog niet :).

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.