Lijndoorvoeren en reparatie garagedak

Voor het project ‘lijnen naar de kuip’ waren doorvoeren in het garagedak nodig. Omdat de randen van het garagedak wat beschadigingen en scheurtjes vertoonden heb ik het garagedak helemaal verwijderd (ook vanwege het 2e project: schilderen opbouw …).

Garagedak losEerst alle schroefjes verwijderd … nog steeds muurvast. Dit opzetstuk was met Sikaflex vastgekit.

Met een scherp geslepen plamuurmes en rubber hamertje voorzichtig onder de rand het plamuurmes doorgetikt totdat het garagedak helemaal loskwam. Best een werkje, want de rand is dun en kwetsbaar.

Met het dak los bleek dat de rand op een aantal plekken erg dun en wat ‘hol’ was. Ook de ingeschroefde pinnetjes voor de bevestiging van de sprayhood zaten los, de gaten waren wat uitgelubberd – een bekend probleem voor velen, denk ik.

polyester bijwerken 2Met wat opgedikt (plamuurpoeder) polyester en smalle strookjes glasvezel heb ik de dunste en slechtste plekjes van de randen aan de onderkant bijgewerkt.

De rand is op sommige plekken wat holler of dunner, en op deze wijze heb ik dit opgevuld – na drogen van het polyester fijn en gladgeschuurd.

Blokjes sprayhoodbouten Blokjes ingelamineerdOp de plaatsen waar de bevestigingspinnen worden ingeschroefd heb ik kleine teak blokjes ingelamineerd, dan hebben deze schroeven wat meer houvast dan in het dunne polyester alleen.

Gaten boren in de boot is niet mijn hobby … maar voor de doorvoeren was dat wel noodzakelijk.
Aan beide kanten heb ik twee doorvoeren gemaakt: aan bakboord komt een liertje en een Spinlock stopper voor het grootzeilval op het kajuitdak, verder wil ik de neerhouder, kraanlijn en tackline voor de gennaker vanuit de kuip kunnen bedienen.
De op- en neerhouder van de spinnaker zet ik voor de sprayhood vast in twee cleats op het garagedak, daar heb ik geen doorvoeren voor nodig.

Doorvoeren garagedakMet een 5 mm boor heb ik zo recht mogelijk de eerste aanzet geboord, en vervolgens met een maatje groter (6, 8 en 10 mm) deze gaatjes wat verruimd.

Omdat de rand schuin wegloopt en de doorvoeren ook iets naar binnen steken moet je de gaten later iets asymetrisch t.o.v. elkaar maken om de lijn er recht door te laten lopen.

Doorvoeren garagedak 2Met een Dremel heb ik vervolgens de gaten zo goed mogelijk uitgeschuurd tot de gewenste grootte. Het polyester is dun hier, dus dat gaat heel erg snel.

De gewenste doorsnede voor de gekozen dekdoorvoer is 25 mm, dus vanuit de voorgeboorde 10 mm gaten kon ik de gewenste asymetriteit realiseren.

Lijndoorvoer 2Het eindresultaat ziet er dan ongeveer zo uit. Voor 6-8 mm lijnen is deze maat prima, voor de doorvoer van het grootzeilval heb ik een grotere maat doorvoer genomen om de lijn goed vrij te laten lopen en naar de stopper te geleiden.

Het staat wel netjes op deze manier. Een alternatief kan zijn om een stuk hout op maat te schaven en dik in te lamineren.

 

 

 

2 gedachten over “Lijndoorvoeren en reparatie garagedak”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.