Vervangen grijprails

Originele grijprailDe originele teak grijprails op het kajuitdak waren niet mooi meer, met veel sporen van eerder lakwerk en vochtplekken onder de lak.
Het plan was om de rails volledig te verwijderen, om ze helemaal kaal te schuren en opnieuw te gebruiken … maar ondanks voorzichtigheid en veel geduld lukte het mij niet om ze onbeschadigd te verwijderen.

Met name de voor en eindstukken waren weerbarstig, de tapeindes zijn naar ik vermoed met epoxy vastgezet – uiteindelijk breken de rails af. Bij Dekker Watersport vond ik nieuwe teak grijprails van ongeveer dezelfde lengte (134 cm), € 37 per stuk. Deze heb ik in de Variopox epoxy injectiehars gezet, en daarna met de IJssel Karaat 2 componentenlak afgewerkt.

Grijprail verwijderdgDe weerbarstige, nog uitstekende tapeindes heb ik afgezaagd en de gaten opgevuld met de IJssel IJmopox (fijne) plamuur. Schuren, weer plamuren, weer schuren. Strak als een babyhuidje :).
Ik kan dit overigens doen omdat ik heb besloten de kajuitopbouw te verven dit jaar, ook omdat ik oud beslag heb verwijderd en nieuw beslag monteer.

Ronding grijprailDe nieuwe rails hebben een iets andere vorm dan de oude, o.a. één extra bevestigingspunt.

Om de ronding van het kajuitdak goed te kunnen volgen heb ik van de tweede (2-3 mm) en voorlaatste voet (3-4 mm) een deel afgeschuurd. Dan staat er minder spanning op de rail als straks de schroeven worden aangedraaid.

Montage nieuwe grijprailVoor de volgende klus heb je hulp nodig :). De grijprails voor het oog uitlijnen – ik heb ze iets verder naar achter gezet, zodat de voorste bevestigingsvoet nog goed van binnenuit te bereiken is. De bevestigingspunten markeren en vervolgens de gaten (5 mm) boren door het kajuitdak. Dan houdt de ‘hulp’ de rails op zijn plek over de geboorde gaten en boor je van binnenuit met een 4 mm houtboortje de aanzet in de teak railing. Als het goed is zitten deze mooi in het midden van de bevestigingsvoet.

Vervolgens kun je met de railing nog los deze aanzet verder voorboren tot de gewenste diepte (2 cm) en straks eenvoudig van binnenuit de rails vastschroeven (ik gebruik RVS 5 mm ringen en schroeven, dubbel op voor- en eindstuk).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.