Klussenlijst

Even een klusdagje ingelast … hoewel in prima staat, zijn er al een aantal zaken die ik ga aanpakken de komende winter. Nu beperk ik mij tot het verversen van de olie in de Yanmar 1GM10 – moet de gebruiksaanwijzing even 2 x doorlezen: 1.3 liter olie?? In de Silmaril was ik 5.7 liter kwijt 🙂 ! Ik neem de keerkoppeling ook maar even mee (0.25 liter 🙂 ).

RaymarineDe stuurautomaat werkt niet, dus ik loop de bedrading na. Niet zoals het hoort, ongezekerd direct aan de accu. Bijgeschreven op de winter-klussenlijst.
Bij doormeten blijkt dat het in de dekvoer fout gaat, die zijn ook wel kwetsbaar. Na openschroeven kijk ik tegen groene, verrotte bedrading aan, dus vervangen – en het werkt, de automaat zoeft weer heen-en-weer.

Ik heb een offerte aangevraagd voor nieuwe zeilen bij huisleverancier Hagoort: nieuwe fok, genua en grootzeil. De genua 1 ziet er nog wel redelijk uit, gennaker en spinaker zijn prima.Voor de gemoedsrust laat ik ook de verstaging vervangen: voor- en hoofdwant door Dyform (kan ik dezelfde diameter houden, maar wel 30% sterker), het achterstag wordt een kek dynama stag en voorzie ik van een spruit om de boel goed te kunnen doorzetten.

In Zweden heb ik de gemodificeerde binnenwant-puttingen besteld, die gaan er van de winter op. En zo loopt de winterklussenlijst aardig op:

 • op- en neerhouder spinakerboom
 • electriciteit netjes maken, zekeringen waar nodig, vastzetten
 • voegen teakdek vernieuwen en schuren (da’s best een klus)
 • onderlijkstrekker in giek monteren
 • modificatie wantputtingen
 • walstroom aanpassen (aardlekschakelaar ertussen …)
 • extra stopcontacten binnen
 • Wichard dekoog voor preekstoel (voor gennaker)
 • Takeltje gennaker, lijn naar kuip
 • Harpjes vervangen door soft-shackles
 • etc. etc.

Als ik in de gelegenheid ben, en de ruimte / temperatuur heb: schilderen opbouw en kuip in 2-componenten verf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.