Vertrek uit Scheveningen

De afgelopen twee weken heb ik de weersberichten nauwgezet gevolgd: de wind was steady NW wat wel heel lekker is als je richting Zuiden wilt vertrekken. Ik moest echter wachten op de bestelde High Aspect fok en de nieuwe, ingeprogrammeerde EPIRB (sateliet noodbaken).
Jammer dat de wind de afgelopen week naar ZW is gedraaid – voor vandaag wordt echter even W/NW voorspeld en die wil ik meepakken. Maar het afscheid is erg moeilijk en eigenlijk veels te laat vertrek ik uit Scheveningen, wetend dat ik de stroom tegen zal hebben.
Het valt vies tegen buiten, hele knobbelige zee en de weg naar het Zuiden is maar nét bezeild. Voor het eerst in 10 jaar wordt ik zeeziek: de omstandigheden daarvoor zijn wèl ideaal: wind tegen stroom, hoog aan de wind tegen 5 BF instampen in een knobbelig zeetje …. na het ontbijt aan de vissen te hebben geofferd voel ik me wat beter.

UITWIJKEN NAAR STELLENDAM

Ik heb het niet naar mijn zin, schiet voor geen meter op en besluit rond 18.00 uur dan Stellendam maar aan te lopen: de wind zit inmiddels in ZW, blijft sterk en ik heb er 40 mijl opzitten (10 meer vanwege de stroom).
In Stellendam wordt ik opgewacht door de waterpolitie, die hadden niets te doen … buiten ben ik één andere zeilboot tegengekomen, en hier aan de buitensteiger voor de sluis ben ik ook de enige (andere zeilers zijn verstandiger, denk ik) – dus het enige ‘slachtoffer’ voor vandaag voor hen. Controle van paspoort en scheepspapieren, en ik moest aantonen dat ik uit Scheveningen kwam – had gelukkig de bon nog.

Zo’n stevig inslingerdagje brengt ook onherroepelijk niet goed weggeborgen zaken aan het licht, zal morgen even wat zaken anders moeten stouwen. Rond 22.00 uur wordt het druk en lawaaiig buiten: de gehele vissersvloot vaart uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.