Alderney ➡️ Cherbourg 🫣

Aan alle mooie dingen komt een eind … zo ook aan ons verblijf op Guernsey. Op naar Cherbourg – via Alderney, als een soort tijstop.
Maar het is precies springtij (dan is de stroom op zijn sterkst) en dat wil je eigenlijk niet richting deze bestemmingen: de Alderney Race en de Swinge zijn berucht om de zeeën (overfalls) die daar kunnen staan. Ruud kient het zo uit dat we bij Alderney op ’slack’ arriveren, en de volgende dag op slack vertrekken, hopend dat het ergste zo vermeden kan worden. De wind staat met het tij mee, dat is belangrijk en gunstig, maar er staat wel een oceaandeining door (golfhoogte 1.5 meter) – dus een ’gladde zee’ gaat het niet worden en er worden ook wat buitjes voorspeld. Naar sommige tochtjes kijk je uit, maar deze niet … 😅.

Om 06.45 uur gooien we de touwtjes los, dan staat de stroom in de Little Russel (tussen Guernsey en Herm) al mee. Er is wat blauw te zien in de lucht , maar er komt ook een zwarte regenbui aan 🫤… op dit soort momenten wil je eigenlijk gewoon terug je bed in 😜!

Maar we hebben geluk: deze bui trekt achter ons langs en levert een mooie regenboog op.
Helaas staat de wind wat ongunstiger dan voorspeld … het is lastig om met deze achterlijke wind en deze golfslag de zeilen vol te houden, dus die klappen af en toe best. Dat doet pijn aan ogen en oren, maar hoort er nu eenmaal bij.

We lopen als de brandweer met de sterke stroom mee, en zijn daardoor eigenlijk iets te vroeg bij de Swinge.

Tot halverwege gaat het eigenlijk prima, maar dan naderen we opeens een stuk waar hoge, rechte golven naar ons TOE lopen. Heel bijzonder 🤔. De boeg van de Silmaril verdwijnt in de golf, die moet zeker 3 meter geweest zijn, dat gebeurt nog twee keer (alle vaart is dan uit de boot) en dan is ze er door.
De lijn van de rodkicker / neerhouder is door al dat geweld gebroken, gelukkig had ik de Boombrake er bij staan, dus daarmee kon ik de giek weer naar beneden trekken. Heerlijk om dan de breakwater te ronden en in de luwte van het eiland te komen – verschil van dag en nacht in 30 minuten.

De volgende dag direct door naar Cherbourg. Hoewel we het ergste van de Alderney Race vermijden door er bovenlangs te varen is de zee daar toch nog erg onrustig … maar eenmaal de kaap voorbij trekt de zee glad, er staat een mooi windje en dikke stroom mee: We zien ruim boven de 10 knopen (10.7) op de teller, heerlijk.
Aangekomen in Cherbourg springt Ruud op het stepje (hier mag het weer) – na twee weken ’Engels’ voer snakken we naar een vers stokbroodje, Franse kaasjes en een stukje paté 🍴!

We zagen al wat grote tenten staan op het park bij de haven … er blijkt een groot meerdaags muziekfestival te zijn. Gezellig 😜.
Onze hoop dat zo dicht bij de stad en de marina er waarschijnlijk een eindtijd is rond 00.00 uur blijkt ijdele hoop – het gaat tot twee uur, half drie door 🎶🎸🥁. Maar verder is hier niet veel te doen, we genieten dus maar op afstand mee.

De tenten van Les Arts’Zimutes achter het standbeeld van Napoleon

2 gedachten over “Alderney ➡️ Cherbourg 🫣”

  1. Oi, dat klinkt als een spannende tocht! 😰 Zal even afzien geweest zijn… Maakt vast dat je de rust erna weer extra waardeert: ‘De gratie van het contrast’ 😉

    Liefs & knuffel van mij, Majella 😘

  2. Precies! Vandaag door naar St. Vaast, had me helemaal ingesteld op weer een klotspartij, maar als een droom voorbij die kaap (op de heenweg nog knap oncomfortabel!). Heel snel gevaren ook met dikke stroom mee, dit is zo’n dag die alles weer goed maakt 😜.
    Dit is ook helemaal El d’r stekkie, dus als de wind het toelaat blijven we hier weer even, er komt een periode van mooi weer aan en El smacht naar een hittegolf. Ik niet 😰

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.