St. Vaast-La-Hougue 馃

In F茅camp moesten we ons bijna inschrijven bij de Burgerlijke Stand 馃槣, en na een week wilden we ook wel d贸贸r. Met Le Havre zouden we maar een klein stukje opschuiven, dus na overleg met de Nederlandse buurman hebben we de knoop doorgehakt: toch koers naar St. Vaast!
Best wel wat twijfels: buiten staat er nog een beste deining door na dagen harde W/ZW wind, het weerbericht is niet echt florissant, het is 66 mijl (dus 10-13 uur varen) 茅n St. Vaast is een getijdehaven, dus je hebt maar een tijdswindow van 4-5 uur (2 uur v贸贸r en 3 uur n谩 HW) om binnen te lopen.
V贸贸r: het is HW om 19.55 uur, dus we kunnen op een schappelijke tijd weg 馃槣, en op die afstand heb je het tij toch een keer mee en een keer tegen. We gooien de touwtjes los rond 09.15 uur 鈥 en buiten is het de voorspelde niet-leuke heksenketel: dikke golven, 5 BF over dek met even vlaagjes 6 in de buien. Gelukkig had ik v贸贸r vertrek een rif in het grootzeil gelegd. We kunnen nog een stukje zeilen en na Cap d鈥橝ntifer wordt het een stuk rustiger. Helaas schommelt de wind tussen net wel en net niet zeilen, ik heb de HA fok wel 10 keer in- en uitgerold鈥. Saaie tocht verder. Maar precies om 19.30 uur varen we St. Vaast binnen, door de mooie maar 鈥檞el heel goed opletten鈥-aanloop. Met 2 meter diepgang gaat het n茅t!

We hebben gelijk een goed gevoel bij dit plekje. Als we de volgende morgen met mooi weer wakker worden, promoveren we St. Vaast met stip tot nummer 茅茅n van de trip tot nu toe 馃槣. Op zaterdag is hier een druk bezochte markt, en die is inderdaad zeer de moeite waard!

鈥檚 Middags klappen we de stepjes uit en 鈥檚teppen鈥 (betere omschrijving: we geven electrisch gas) naar de Westelijke punt van deze baai. Het is eb en de baai valt vrijwel geheel droog 鈥 de oesterbedden worden zichtbaar en kleine tractortjes rijden er tussendoor om te 鈥檕ogsten鈥

Op de lokale markt kosten de oesters dus werkelijk een drol. Ruud scoort 12 oesters no. 4 voor 鈧 5.50 鈥 heel decadent op de boot gelunched met oesters 馃嵈馃槣!

Het 20 jaar geleden ook hier in de buurt aangeschafte oestermes is onvindbaar op de boot, dus de vereiste diepteinvestering is twee keer zoveel als de oesters zelf 馃槑.

Op de markt hebben we ook voor twee dagen eten ingeslagen: een hele lekkere paella en rundvlees met uien en rijst. Lui? Zeker 馃槣.

Als we met de stepjes ons einddoel bereiken, blijkt daar een hele leuke strandtent te zijn, le Gouland 1951. Later horen we dat dit vorig jaar is uitgeroepen tot beste strandtent van Frankrijk. Terecht, leuke sfeer en fantastisch uitzicht!

5 gedachten over “St. Vaast-La-Hougue 馃”

 1. Mooi te horen, we volgden jullie de hele dag.
  Op mijn igribs werd strakke westenwind aangegeven, dat klopt niet met jullie strake koerslijn.
  Ben benieuwd naar de windrichting die dag.
  Gr Gijs / R锚verie

  1. Hoi Gijs, de weerberichten waren de laatste dagen sowieso niet in overeenstemming met elkaar. Bij vertrek stond hij wat zuidelijker dan ZW, viel op zo鈥檔 40 graden in, later op de dag veranderde dat tot recht op kop en als hij wat aantrok naar 30-20 graden. Dus vrijwel de hele trip motor bij gehad tot vol op de motor, anders hadden we HW St. Vaast niet gehaald.

   Zijn jullie ook al op pad?

   Gr. Ruud

 2. Het is zeker leuk om jullie bezigheden te lezen, leuk dat je dat doet hoor voor ons 鈥渁chterblijvers鈥! Het is vooral prettig om te lezen dat alles goed gaat en dat jullie het niet slecht hebben. Ik geniet op afstand met jullie mee (behalve van die 馃Κ dan 馃あ)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.