Vakantie Azoren, deel 2

Op ons dooie gemak bezoeken we de bezienswaardigheden van het eiland. Het stadje Angra de Heroïsmo, (een Unesco Heritage Site) waar we verblijven, is leuk, bedrijvig, oude smalle straatjes en leuke pleintjes en terrasjes. We rijden rond over het eiland in ons huurauto’tje en hebben alle hoeken en gaten gezien :). De vele wandelpaden moesten we door Ruud’s manke poot laten voor wat ze waren.

Ze zijn wel kleurenblind op de Azoren: de huizen zijn in de meest opvallende kleuren geverfd, vaak nog twee of drie combinaties per huis ook. We hebben de vreemdste kleurtinten blauw, lila, roze, paars en groen gezien … het maakt de totale aanblik wel vrolijk!

Hoogtepunt voor ons was het bezoek aan een ‘open’ vulkaan, de Algar do Carvão: door een combinatie van natuurlijke factoren is in deze vulkaan een geweldige grot ontstaan, met nog gesmolten lava langs de wanden van waaruit je door de vulkaanmond naar buiten kijkt! In de grotten vormen zich afzettingen, korte maar brede stalagtieten, allerlei zeldzame plantensoorten (door het hoge vochtigheidsgehalte) en er ligt ook een ondergronds meertje in – afhankelijk van de droogte van de zomer groter of kleiner.
Er schijnt op de hele wereld nog één vergelijkbaar fenomeen, maar veel kleiner en niet open voor publiek, te bestaan (Indonesië).

De dolfijnen- en walvisexcursie was ook zeer de moeite waard: we hebben drie groepen dolfijnen gezien, van verschillende soorten (grey spotted dolphin, common dolphin) en met jonkies die zich aan het uitsloven waren.

De walvissen en dolfijnen worden gespot met hele grote verrekijkers vanaf de Mont Brasil op het eiland, waarna de snelle bootjes (RIB’s met grote buitenboordmotoren) in de goede richting worden gedirigeerd via de marifoon.
Ondanks twee vol-gas pogingen hebben we de gespotte walvissen niet zelf gezien, helaas.

Op de laatste dag wil Ruud persé een jetski huren, en dat wordt weer een avontuur … na een kwartier, op open zee (oceaan eigenlijk …) en langs de rotskust waar je liever niet op aandrijft houdt het kreng ermee op. En erger, begint vol water te lopen! Later bleek een koelslang losgekomen te zijn.
Daardoor zakte de achterkant steeds verder weg, totdat hij omsloeg en Ruud ernaast in het water belandde – en er nooit meer opkwam, de jetski was te instabiel. Gelukkig wel een zwemvest om, maar leuk was het niet … je wordt toch snel moe. En niks in de buurt, natuurlijk ….
Godzijdank kwam er na een halfuur een vissersboot langs die zag dat het niet in orde was, heeft Ruud aan boord genomen en, na vergeefse pogingen om de jetski zelf op sleeptouw te nemen, de verhuurder opgeroepen om de nu half onder water liggende jetski zelf maar te komen halen. We hebben wel ons geld teruggehad :).

Op de terugweg hebben we behoorlijk wat tijd voor de doorvlucht naar Schiphol in Lissabon, genoeg om even de stad in te duiken. Dat viel knap tegen: vergeleken met de Azoren was het bloedheet – 33 graden in de schaduw. Dat benam ons snel de lust om de stad uitgebreid te verkennen, dus we hebben ons beperkt van het lopen van leuk terrasje naar leuk terrasje in het oude centrum, genietend van de lokale drankjes en hapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.