Varen op de weersberiChten

Het is vreemd, onbestendig weer en we kijken eerst naar de ‘verse’ weersberichten ‘s ochtends voor we besluiten wat we doen. Windfinder gebruiken we voor de verwachte windrichting en -kracht, voor het algemene beeld checken we Weeronline en KNMI. Na gisteravond waar we rond 23.00 uur opeens windvlagen van 35 knoop op de meter hadden en er code geel werd afgegeven zijn we extra alert :).

Er wordt weinig wind afgegeven uit Oost, en de regen wordt rond 14.00 uur verwacht – een vroege start dus. Om nog een beetje van de wind te profiteren gaan we er maar tegenin, dus Stavoren of Hindeloopen is logisch. We vertrekken met weinig wind, zo’n 8-10 knopen over dek en hoog-aan-de-wind varen we precies de Noordpunt van de Kreupel vrij. Dat wordt kruisen richting Stavoren, maar -en dat gebeurt niet vaak- de wind ruimt naar ZO en we kunnen steeds wat hoger varen. Uiteindelijk liggen we precies op koers voor de Oude Haven van Stavoren 🙂

De wind neemt ook iets toe en we kunnen continu 5.5 – 6 knoopjes lopen, op rustig water en een ideale gelegenheid om eens te kijken hoe hoog we kunnen lopen met de nieuwe zeiltjes. Steeds verder knijpt Ruud, en we verliezen weliswaar snelheid tot 4.5 knoop maar we halen 27-28 graden op de Close Hauled windmeter. Daardoor kunnen we het laatste stukje de zeilen wat laten gaan en met 14 kn AWS lopen we Stavoren met 7 knopen aan. Het is heerlijk weer, en rond 12.30 komen we al aan in Stavoren – plek zat nog, dus we pakken een boxje aan de steiger.

indrukwekkende wolkenpartijen boven Stavoren

Het voelt warmer als op het water, dus we gaan op zoek naar een terrasje voor de inwendige verzorging, en als we de uitsmijter achter de kiezen hebben … een wolkbreuk! Het komt met bakken naar beneden, de temperatuur zakt ook 10 graden voor ons gevoel, en het houdt ook niet meer op. Kacheltje aan, en lekker lezen en Netflixen op de boot. Dat hebben we goed uitgekiend vandaag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.