Eerste zeilweekend 2021

Vorig weekend lag er nog sneeuw … maar hoewel fris waren de weers-berichten voor dit weekend (17-18 april) een stuk beter. En Ruud wilde de nieuwe zeilen én het carbon boegsprietje natuurlijk uitproberen :).

Zaterdag waaide er een stevige en koude Noordenwind. Bestemmingen aan het IJsselmeer liggen dan vanuit Enkhuizen per definitie tegen de wind in … maar rond 11.00 uur gooien we toch de touwtjes los. Het zonnetje schijnt, dan lijkt alles toch wat vriendelijker.

Enkhuizen in het ochtendzonnetje …

Eenmaal buiten blijkt het toch wel behoorlijk door te waaien en de Noordenwind zorgt voor beste golfslag – er staat gewoon 20-22 knopen over dek, en het eerste rif gaat er direct in. Dat werkt allemaal 🙂 … maar we houden het na een uurtje hakken voor gezien en besluiten in de haven, uit de wind, lekker in het zonnetje te gaan zitten!

Zondag ziet er beter uit en buiten blijkt er net genoeg wind te staan om met 4-5 knoopjes snelheid op te kruisen en aan de nieuwe zeilen te friemelen – ze staan er perfect op, en na wat experimenteren doen alle tell-tales wat ze moeten doen (naar achteren wapperen). We doen een paar overstagjes, pakken hoogte richting Stavoren om een rakje op de gennaker terug te kunnen doen. Er komt steeds een beetje wind bij en we tikken de 6.5 knoop aan op de GPS.

Gennaker en lijnen liggen klaar bij het nieuwe boegsprietje

Uiteindelijk werd het zo’n dag met een gouden randje. Normaal willen we wel echt van A naar B varen, vooral Ruud is gauw uitgekeken op zomaar een rondje ‘buiten’ – maar vandaag zetten we 17 mijltjes op het log. We kunnen omdat het zo rustig is helemaal op zeil terug naar de haven, en voordeel van de nieuwe zeilen is dat ze bij het strijken veel makkelijk opvouwen in de ‘lazy bag’.

Silmaril met haar nieuwe North Sails laminaat-zeilen.
Even een rakje met de gennaker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.