Benedensas – mooier wordt het niet!

Vanuit Veere gaan we richting Noorden – er staat een lekker windje van 4-5 ZW en we halen op alleen de fok mooie snelheden van 5-6 knoopjes. Heerlijk rustig lopen we zo het Veerse Meer af, moeten wel even wachten bij de Zandkreeksluis want die was gewoon vol. Ook daarna heerlijk op het fokje richting de Krammersluizen, en daar gaat de wind liggen. Door onze hoge mast kunnen wij niet de jachtensluis mee, moeten door de grote beroepssluizen … ik denk dat we daar 1 1/2 uur mee kwijt waren. We moesten wachten tot er beroepsvaart was, en voor ons schoof een grote jongen naar binnen – even waren we ongerust dat we niet mee konden, maar die angst was ongegrond 🙂

E2F8A044-6305-4C86-ACC8-9B8C24A07F96

Rond 19 uur lopen we Benedensas aan – in 2002 was ik hier al eens geweest, en ik was benieuwd of het nog steeds zo leuk is. Ja dus 🙂 … misschien wel één van de leukste plekjes van Nederland. Middenin een natuurgebied is een klein haventje, waar ze maar een paar passantenplekjes hebben als de eigen leden weg zijn. We hadden vooraf gebeld en één van die mooie plekjes is voor ons.

BB230FD6-2AC8-4B8C-830D-3A3F2C40444E

Vanuit de kuip kijken we zo op het vogelreservaat en de schorsen. De stilte kun je horen :). Achter de dijk ligt een mooi gerestaureerd sluisje uit 1824 en het oude schippershuis is nu een ‘restaurant’ waar we konden kiezen uit óf mosselen van de BBQ óf een beenhammetje…. maar we waren er zeer content mee.

88516225-859D-4048-90DE-0F02E5A1524C

In het restaurant horen we dat dit ‘Merijntje Gijzen-gebied’ is en het schippershuis ook in de verhalen voorkomt – waarin de familie vanuit het dorp naar het grote Rotterdam verhuist en daar per schip naar toe werd gebracht.

F268D177-F75E-44E6-86F3-222DE971AE8B

Mooie afsluiting van een mooie dag! We hebben wel één probleempje … we willen hier 2 dagen blijven liggen en de voorraden aan boord zijn aardig geslonken. Vooral de drank moet weer even worden aangevuld. Na overleg met de havenmeester gaan we boodschappen doen zoals ze dat hier doen … met de boot!

Door het mooie sluisje, over de Steenbergse Vliet naar Steenbergen – en daar kun je achter de AH aanleggen. Heen-en-terug 7-8 mijltjes, rond de 1 1/2 uur varen door het schitterende Noord-Brabantse landschap. Geen straf, en de voorraden zijn weer op peil.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.