Muiderzand – Monnickendam

Gistermiddag naar de boot, met de laatste ‘inruimkrat’ en spulletjes. Vanwege de kou even getwijfeld, maar nadat de kachel 10 minuutjes had gedraaid was het binnen behaaglijk … buiten maakte de stevige wind het wel knap koud!

Alle werkzaamheden zijn nu afgehandeld, een geruststellend gevoel. De bestelde Navionics kaart zit in de plotter, en Ruud heeft de tijd ‘binnen’ nuttig besteedt aan het invoeren van meest gebruikte (en een paar gewenste 🙂 ) waypoints.

De weerberichten voorspellen een (laatste) koude dag en een 3 BF wind uit NO. Als we ons hoofd voorzichtig naar buiten steken ‘s morgens staat er wel iets meer en we zien witte kopjes op het water. De kou klopt wél :).

Beetje spijt hebben we wel dat we vorige week de HIgh Aspect hebben afgeslagen om de nieuwe genua te proberen. Ook de schootvoering wordt even experimenteren, de lijnen naar de voorste genuasledes zijn te kort voor de genua, dus ik gebruik de achterste karren en schuif die naar voren. Met twee klapblokken maak ik de juiste hoek voor de schoten naar de lier.

Ellis besluit dat ze het liever te warm dan te koud heeft, en waggelt rond als een Michelinmannetje, handschoenen en muts maken het beeld compleet.

483CB6D0-BAF2-4C0A-A9CB-FA6299AF8784

We vertrekken rond 10 uur en motoren de vaargeul uit – we zien het Paard van Marken in de verte liggen. Natuurlijk recht in de wind. .. We besluiten evenwijdig aan de vaargeul even door te varen op de motor, en de zeilen te hijsen als we de slag langs het Paard in één keer kunnen maken.

Er staat nog steeds een dikke 4 BF als we de zeilen hijsen, de genua rollen we maar niet helemaal uit – en terecht, we gaan als de brandweer en lopen minimaal 6 – 6.5 knopen aan de wind, en als we wat kunnen afvallen na het Paard tikken we regelmatig de 7 knopen aan. Voor Ruud herkenbare snelheden, Ellis zit nog in de Marieholm-mode en moet er even aan wennen 🙂 … het schiet wel op.

Als we de Gouwzee opdraaien, maken we een beheerste gijp – wat een verschil maakt dat toch, de wind achter hebben i.p.v. voor. Het besef van ‘stevige wind’ is volledig weg, en gek om toch gewoon 6-6,5 knopen op het log te zien.

1E23B791-203E-4FE6-B61C-E1CBB2151B6C

A5289352-9FA3-4BF1-99FD-2416BE0E14C3

We droppen de zeilen bij de vaargeul naar Marken. Even een kopje koffie halen bij Rob, die in Marken ligt – heerlijk uit de wind. Daarna het laatste stukje naar Monnickendam, we komen rond 15.00 uur aan en proberen de box in te varen …maar lopen direct vast 🙁 – er staat 1.80 op de dieptemeter en wij steken toch echt 2.00 tot 2.10. Het is maar modder, dus we ploegen ons naar binnen!

4A1874CC-E112-4CF6-B575-77FFF333DA43

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.