Via Willemstad naar Hellevoetsluis

Er is een mooie wind voorspeld om een hop te maken, Z 3-4. We verlaten Oude Tonge weer via de mooie aanloop door de slikken, en hijsen direct de zeilen – er staat inderdaad een lekker windje. We zetten koers naar de Volkerak-sluizen en daar waren we wat eerder dan gedacht 🙂 … de wind trekt steeds meer aan en er staat zeker een 5 met vlagen 6. Voor de verandering eens lekker van achteren, en we knallen werkelijk over het Volkerak met 6 – 6.5 knopen de dubbelgereefde scheepjes hard voorbij.

We missen net de schutting en moeten met harde wind van opzij helaas aan lager wal aan de aanlegsteiger. Wij parkeren de Proud Mary redelijk netjes, we zien wel hoe we straks weer wegkomen – en kunnen op ons gemak de anderen aanschouwen die ‘guttegut-wat-waait-ut’ harder op de steiger aanlopen dan verwacht. Er blijven een paar boten rondjes draaien om niet te hoeven aanleggen, maar het duurt lang. We zien een Dehler 34 twee pogingen doen, zowel hoger – als lagerwal en uiteindelijk besluit hij maar rondjes te blijven draaien :). Buiten staan inmiddels de witte koppen dik op het water.

Als we de sluis uitvaren is het al weer een stuk bedaard, maar is de wind ook meer naar West gedraaid – we veranderen onze eindbestemming Hellevoetsluis naar Willemstad en lopen al vroeg binnen. We krijgen een mooi plekje helemaal achterin, tegen de vestingmuur aan en de trap naar het dorp vlakbij de boot.

Willemstad, 200 meter van het centrum
Willemstad, 200 meter van het centrumd

1B8C45A1-D837-4510-BC66-748A3B4DDA3AWe snellen ons naar Bellevue, en werken een heerlijke lunch weg, het is echt altijd goed daar! Willemstad is gewoon een heerlijk plekje, ik heb hier met de Silmaril ook een zomer gelegen.

Wat ons opvalt is dat het overal zo rustig is … op Texel, op het IJsselmeer maar ook hier in Zeeland. De marina’s liggen absoluut niet vol, ook onderweg is het rustig en zien we veel minder zeiljachten dan we gewend zijn. De vergrijzing slaat ook op het water toe, lijkt het wel. De havenmeesters bevestigen onze indruk, het is ondanks het mooie weer uitgesproken rustig op het water.

Vandaag de hop naar Hellevoetsluis gemaakt, en wederom een berg meer wind dan voorspeld. We hebben hem half en ik moet zelfs de genua twee slagen inrollen – en nog steeds de 6.3 – 6.4 op de GPS aantikken. Heerlijk!

in Hellevoetsluis kiezen we eens voor de Marina Vesting, midden in het centrum. Helius is ook leuk, maar net te ver van het centrum om te kunnen lopen, vorige keer hebben we de leenfietsjes gebruikt. Mooie marina, maar géén leenfietsjes 🙂 en het is nog een pittige wandeling naar de supermarkt. Voor het eerst in 5 jaar hebben we zelf (makkelijk!) gekookt aan boord – verder dan gebakken eieren of een keteltje water waren we nog niet gekomen…. :). Komt het kuiptafeltje ook weer eens boven water!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.