IJmuiden – Durgerdam

Mede vanwege de weersvoorspelling lassen we een ‘rustdag’ in in IJmuiden. We hebben allebei nog een boek dat uitgelezen moet worden!
We draaien de boot om in de box, zodat ze met de neus naar Noord ligt: achter de sprayhood zitten we uit de wind en is het eigenlijk prima te doen.

’s Middags komen er 3-4 ‘medelanders’ over de steiger lopen. Er klopt iets niet in het plaatje, vinden wij (erg genoeg) maar het is met name de kleding: bootjesmensen haal je eruit, op de een of andere manier … En dit waren geen bootjesmensen 🙂 …

En ja hoor … Twee uur later: politie. Marechaussee. En weer komen ze voorbij, nu de andere kant op met een agent erachter en in de handboeien! Een grote groep buitenlanders erachter … gaven niet de indruk van illegalen (goed gekleed bijv.) maar een paar uur later horen we dat er 25 van een zeilboot zijn geplukt. Triest hoor.

Vanmorgen het sluisje door bij IJmuiden, richting Amsterdam. In de vissershaven liggen al een paar tall-ships klaar voor de Parade van Sail 2015 en we zien de Eendracht net de zee opschuiven.
We zeilen over het Noordzee-kanaal op de genua … het gaat niet hard, maar het is nog droog en wel lekker rustig. Voor het eerst hebben we de jassen en vesten weer aan, het is frisjes! Rond het IJ zijn de voorbereidingen voor Sail al in volle gang.

We willen nog niet door naar Monnickendam: dat voelt als het einde van de vakantie 🙂 … en dat er weer een dikke 5 tegen staat op het IJsselmeer helpt ook niet!
We lopen Durgerdam binnen en mogen de dijksloot in 🙂 … Een smalle doorvaart naar achteren, waar we een plekje vinden. Erg basic, geen stroom, maar achter kijken we tegen een rietkraag, voor ons hebben we het dijkje met de oude huisjes van dit dijkdorp en het is heerlijk stil.

In de dijksloot bij Durgerdam
In de dijksloot bij Durgerdam

We liggen naast een oud motorbootje met daarop 2 jonge knapen met aanhang. Blijkbaar hebben ze het ding wat opgeknapt, zonder enige kennis van zaken en zijn er voor het eerst mee weg – het is vermakelijk welke onzin er allemaal te horen wordt gegeven.
Ze hebben geen stootwillen (vinden zelf ook wel dat dat in de sluis toch wel handig is), denken morgen de waterkoker te kunnen gebruiken op een omvormertje van 10 jaar oud … En hun belevenissen onderweg getuigen van geen enkele ervaring 🙂 …. maar ze varen wel en hebben het naar hun zin.

In Durgerdam is één restaurant, de Oude Taveerne. Meer een bruine kroeg, en de menukaart is erg jaren ’80 – uiensoep, schnitzel, tongrollerjes gevuld met zalm, dat werk …. maar toch ook wel weer charmant 🙂 . Prima gegeten, hoor.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.