Hellevoetsluis – Scheveningen

De weerberichten brengen slecht nieuws … Consequent pittige wind uit het Noorden! Waarom konden we daar de vakantie niet mee beginnen 🙂 ?

We blijven uiteindelijk 3 nachtjes in Hellevoetsluis, dan lijkt er een korte weather-window te zijn voor een hop naar Scheveningen:  er wordt 4-5 Oost voorspeld. We vinden Hellevoetsluis eigenlijk heel erg leuk, en maken dankbaar gebruik van de leen-fietsen van de WSV Haringvliet om naar het oude centrum te komen. Vanwege de aankomende Vestingdagen loopt de oude haven snel vol.

Een van de bezienswaardigheden is het Jan Janszoon Droogdok, en er liggen wat oude historische schepen: de Buffel (pantserschip uit 1864), het lichtschip de Noordhinder en een oude (houten) ‘mijnenveger’.

Het droogdok is best indrukwekkend als je het in de tijdgeest plaatst.

Droogdok uit 1860 in Hellevoetsluis
Droogdok uit 1860 in Hellevoetsluis

En er zijn gelukkig een hoop goede restaurantjes in H’sluis – zelfs het restaurant op de vereniging Helius is eigenlijk prima.

Hoewel we er eigenlijk een beetje tegen aanhikken besluiten we donderdag toch te vertrekken. De wind zou ’s middags wat minder moeten worden en van NO naar Oost draaien.
Als we de sluis uitvaren moeten we eigenlijk eerst in tegengestelde richting, de lange geul het Slijkgat uit. Daar hebben we de wind dus recht van achter, en nog stroom tegen, dat schiet niet op ….
Ruud bekijkt de kaart nog eens goed en bij de SG8 draaien we al richting Noorden: het is bijna HW en met onze 1.20 meter diepgang moet dat toch kunnen. Het kan :), maar we merken wel dat we al hoog aan de wind moeten varen en dat betekent straks recht op kop …. Niks Oost dus, gewoon N/NO en best pittig ook nog – we varen dubbel gereefd.

Als we de Maasmond aanlopen wordt het echt leuk 🙁 …
Ik had Ellis al gewaarschuwd dat het daar altijd onrustig vaarwater is, maar vandaag spant de kroon – een dikke 4-5 wind tegen de stroom in helpt ook niet echt.
Het gaat geweldig tekeer, en we nemen echt bakken met water over. Door het gehak is ook de snelheid uit het schip, zelfs met de motor bij en stroom mee hebben we moeite de 4 knoopjes te halen …

Ellis zit als een zielig hoopje onder de sprayhood en is echt bang. Ruud probeert haar gerust te stellen, geeft aan dat het ‘bloody uncomfortable’ is – maar niet gevaarlijk. Ze gelooft het niet echt 🙂 . We weten dat er echt slecht weer zit aan te komen, dus we willen wel op tijd binnen zijn. Er is nu nog niks aan de hand – het is warm, zonnig, maar wel drukkend.

Het wordt wel iets beter ná de Maasmond, maar niet veel. Tergend langzaam hakken we tegen de wind en golven in naar Scheveningen. Rond 19 uur lopen we binnen – voor Ellis als geboren Scheveningse wel een momentje om haar ‘homegrounds’ op eigen kiel aan te lopen.

Zoals verwacht: erg druk. De passantenbak ligt vol, maar achterin is nog een plekje – geen ruimte om de boot te draaien, maar vele handen op de andere schepen trekken de Proud Mary om en eindelijk liggen we vast!

Scheveningen ... beetje druk :)
Scheveningen … beetje druk 🙂

En dan overheerst toch het gevoel ‘we did it!!’ – met ons kleine bootje liggen we toch gewoon in Scheveningen. En nog voor het aangekondigde noodweer (code geel is afgegeven) …. als we zitten te eten, rond 20.30 uur komt het noodweer over: onweer, windstoten en regen, veel regen.

Maar wij zitten droog en liggen veilig aan de touwtjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.