Blankenberge – Roompot

Vanuit Oostende hebben we een korte hop gemaakt naar Blankenberge … waarom weet ik eigenlijk nog niet 🙂 – ik heb niks met Blankenberge. Zoals Oostende ‘het’ wel heeft, heeft Blankenberge het niet. Punt.

Maar de stroom staat pas laat door, en de afstand naar Breskens wordt met 10 mijl bekort, dus toch de keuze voor een kort hopje – het is weer erg mooi weer, dus het is geen straf.
Ook hier is wel het een en ander veranderd: de oude haven is nu eigenlijk de nieuwe haven, de grote dwarssteigers zijn verdwenen en ook hier nu overal boxjes. Maar alleen als je een schip van 12 meter hebt … wij waren vroeg, zochten keurig een ‘groen’ boxje uit, en hadden net de lijntjes vast toen de havenmeester ons wegstuurde: aan het eind van de steiger mochten we naast een oud Etapje 28 ‘stapelen’. De boxen worden vrijgehouden voor de grotere schepen … Stapel die dan aan het einde van de steiger! Om bij de toiletten en douches te komen moet je de bus nemen, zo ver weg!

De hernieuwde kennismaking met Blankenberge heeft mijn perceptie helaas niet veranderd. Ik vind het nog steeds niks 🙂 … nog drie keer erger dan Zandvoort aan Zee. Zo snel mogelijk weg dus!
Gisteren optimistisch vertrokken: licht windje, mooi weer, voor een hop naar Breskens. Maar de pieren uitvarend werden we getrakteerd op ’n onmogelijke zee: er stond een belachelijke deining door en de Proud Mary rolde haar zalingen bijna in het water …
Ellis trok groen weg en riep alleen maar ‘oh…oh…Oh…OHOHO’ en ‘Ruud! Ruuuuuud!!’ 🙂 en trok mijn bewering dat de Proud Mary niet om kon slaan serieus in twijfel.
Maar zelf had ik hier ook geen zin in, er stond ook beduidend meer wind dan voorspeld – dat overwon zelfs mijn tegenzin om terug te keren naar Blankenberge 🙂 .
Wel naar de andere haven, waar we gewoon een ‘eigen’ plekje aan de steiger bemachtigen. We zijn uiteindelijk wel blij dat we zijn omgedraaid – de wind trekt aan tot hard, zeker 5 met vlagen 6 en het was geen leuke trip geworden.

De stroom was nu wel een probleem. ’s Middags te laat voor een lange trip (we willen eigenlijk door naar de Roompot / Oosterschelde) – het alternatief is ’s morgens vroeg vertrekken. De weerberichten zijn het daarmee eens: ’s ochtends een ZW, ruimend naar N/NW is de voorspelling. Vanmorgen ging derhalve de wekker om 04.30 uur en nog in het pikkedonker gooien we rond 05.15 de touwtjes los.
Er staat nog steeds een vervelende deining door, maar minder erg dan gisteren. En het wordt langzaam en mooi licht, dat maakt een hoop goed … Na Zeebrugge kalmeert de zee wat (en Ellis ook),en we kiezen voor dóór naar de Roompot i.p.v. Breskens of Vlissingen aanlopen. Na een paar uurtjes krijgen we (Neder)land in zicht en onder een mooi wolkendek waar de zon doorheen breekt zien we Westkapelle liggen. Het is helemaal niet koud, we kunnen eigenlijk al snel uit de zeilpakken.

Westkapelle ... Terug in Nederland - sort of ...
Westkapelle … Terug in Nederland – sort of …

We hebben het goed uitgekiend: tot de sluis hebben we de stroom helemaal mee en 10.30 uur schuiven we de Oosterschelde op. Voelt toch een beetje als thuiskomen 🙂 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.