Roompot – Oostende

Gisteren van Bruinisse naar de Roompot (bij Kamperland, Noord Beveland – vlak bij de sluis naar zee). Mooi weer, voorspoedig tochtje en we gebruiken de middag en avond om de alternatieven te bekijken.

De verschillende weerberichten zijn het hartgrondig met elkaar oneens: volgens weeronline.nl zal er een Oost 3 staan. Nou zou dat perfect zijn, dus daar trappen we niet in 🙂 … Windfinder vertrouwen we meer, die houd het op zuidwest tot zuid ‘ s morgens, draaiend naar zuidoost. Minder perfect. Ook over de windsterktes verschillen ze van mening, en het Harmoniemodel van het KNMI maakt de verwarring nog groter.

We besluiten de wekker om 05.15 te zetten en naar buiten te kijken 🙂 .

Birds!!!
Birds!!!

Mooi weer. Licht windje binnen, maar de molens op de dijk draaien.  We besluiten te vertrekken: we hebben Blankenberge als bestemming, Vlissingen en Breskens als uitwijkmogelijkheden.

Terwijl we ons klaarmaken voor vertrek (koffie drinken, elkaar chagrijnig aankijken) horen we opeens een hoop kabaal … Een vogelinvasie! Alle masten om ons heen worden bezet door die zwarte krengen – het zijn er echt een hoop!

Zó vroeg zijn we vertrokken!
Zó vroeg zijn we vertrokken!

We draaien een betoverende Oosterschelde op, doodstil, mooi. Naar de sluis is een half uurtje, en de wind staat inderdaad zuid tot zuidwest. Heel even kunnen we zeilen, langs de bovenkant van Beveland, maar al snel moeten we teveel indraaien naar Z/ZZO en motorzeilen.
Wel spotten we, net als gisteren, een bruinvis! Er staat een dikke deining door, eigenlijk teveel voor het 3tje wat er staat – wind tegen stroom? Als het zo blijft vallen we af tot een bezeilde koers en vallen af naar Breskens.

Maar als we een twee uurtjes onderweg zijn wordt het rustiger. Wind draait naar Zuidwest (! Tegen alle voorspellingen in) maar Blankenberge is be-motorzeild.
We gaan eigenlijk best lekker … En ook Oostende redden we op deze koers, we hebben de stroom max mee en lopen dik 6 knopen – dat is maar 2-3 uurtjes meer!
Geholpen door het feit dat ik Blankenberge verschrikkelijk vind, besluiten we door te tuffen naar Oostende en uiteindelijk komen we precies aan als de stroom kentert. Beter kan niet. Toch blij dat we zo vroeg vertrokken zijn!

De Royal North Sea Yacht Club ligt er nog. Robért, de notoire havenmeester is er helaas niet meer, maar het is wel wat opgeknapt. Iedereen wil in de voorhaven liggen, tegen het oude centrum aan, dus daar is het druk. Heel druk.

En weer zien we de voordelen van een kleiner bootje. In dit geval veruit het kleinste bootje van allemaal 🙂 en we hebben een mooi plekje aan de stapel aan de hoofdsteiger. Helaas deelt onze buurman eind van de middag mee dat hij morgen om 06.00 uur weg wil … Of we even kunnen verleggen?

Met voor en achter ons 4 boten langs elkaar is dat een uitdaging. Vergelijk het met een auto voor én achter je, en ze staan allebei 10 cm van je bumper. Zoiets 🙂 . Zeker in een boot die achteruit het gedrag vertoond van een kikker on XTC.

Zoek de Proud Mary ... kleinste bootje in Oostende!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.