Strijen-Sas

Volgens de weerberichten zou vandaag een betere dag zijn, zeker ’s middags … Nou, het leek wel herfst! Voor het eerst deze vakantie zitten we in vol ornaat, met de volledige regenpakken en diverse lagen tegen de kou. Het is winderig (zacht uitgedrukt), felle buien en het is vooral fris.

We hebben de verwaaidagen wel goed besteed: de Proud Mary is eindelijk voorzien van de langverwachte gordijntjes. Het heeft twee jaar geduurd 🙂 …

Verwaaide dagen worden gebruikt om 'klusjes op te knappen' - in dit geval al twee jaar achterstallige gordijntjes!
Verwaaide dagen worden gebruikt om ‘klusjes op te knappen’ – in dit geval al twee jaar achterstallige gordijntjes!

We gooien net iets te laat de touwtjes los. Het was al een avontuur om het haventje in Gouda uit te komen: wij lagen helemaal aan het eind van de pijpenla, en de wind stond recht op de kont – nou is de Proud Mary (natuurlijk) een fantastisch bootje, op één ding na … als rechtgeaarde langkieler, met ook nog een aangehangen roer, is er achteruitvarend geen land mee te bezeilen (en geen water ook niet 🙂 ).
Achteruit de haven uit is dus geen optie, en we hebben ook geen ruimte om uit de box komend te keren – dus met het betere duw- en trekwerk krijgen we haar om, met de kop in de wind en richting uitgang.

Ellis in vol gevechtstenue ... Met onder het regenpak een extra jas, sweater en bodywarmer :)
Ellis in vol gevechtstenue … Met onder het regenpak een extra jas, sweater en bodywarmer 🙂

Daardoor zijn we nét te laat bij de sluis, en moeten dus met de hele meute die net door de spoorbrug komt de sluis in. Als lang, smal bootje wordt ons gevraagd door het midden door te varen naar voren – ik houd al in, wachtend tot de boten aan de zijkanten vast liggen … maar de stereotype Duitser met een te grote boot voor wat-ie aankan maakt er weer een zooitje van, komt los van de kant  en kraakt ons vakkundig tussen hem en een andere boot die wel netjes vastligt. Arschlog. (Vrij vertaald: asshole)

Afgezien van het weer lopen we daarna voorspoedig door (knoopje stroom mee), hebben de ketelbrug in Dordrecht mooi op tijd en overwegen zelfs door te varen naar Willemstad.
Maar als we het Hollands Diep opdraaien hebben we meer water over dan onder de boot … Dik 5, op kop, met vette golven.
Op de motor geen pretje, dus we lopen de eerste de beste bestemming aan – Strijen-Sas. Al verder dan we hadden verwacht, dus we klagen niet. En ze hebben een goed restaurant 🙂 …

Onder de sprayhood schuilend voor de regen ...
Onder de sprayhood schuilend voor de regen …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.