Stavoren – Texel

Het gebeurt niet vaak, maar vandaag waren de windgoden ons eens goed gezind! We hadden een onverwachte, supersnelle trip naar Oudeschild, Texel.

Vanmorgen rustig aangedaan met het idee dat er weinig wind zou staan, en Den Oever de eindbestemming zou zijn. De sluizen bij Kornwerderzand waren gestremd vandaag, dus de enige optie was sowieso Den Oever.
Op ons gemakkie rond 09.30 Stavoren uitgevaren… en buiten werden we verrast met een hele stevige Zuid-Oosten wind. Zeldzaam, tijdelijk, gaan dus met de blauwe banaan!

Onder vol tuig met de grote genua met een dikke 5 BF op de kont liepen we als een spoortrein. De stevige golfslag deed ons behoorlijk rollen, Ellis kreeg de volle laag van een breker op het achterschip, maar het is het waard als je zo hard loopt 🙂 ! Zelfs de regen kreeg ons humeur niet kapot.
En tegen 12.00 uur liepen we Den Oever al aan. Tijdens de aanloop merkten we dat de wind naar Z/ZW draaide, voor ons gevoel ook wat minder in kracht … de stroom zou nog 2-3 uurtjes meelopen (normaal is dat ’s ochtends op onchristelijke tijden 🙂 ) …  én de sluis opende voor onze ogen, we hoefden niet eens aan te leggen …

Zulke mazzeltjes laat je niet liggen.  Den Oever is niet het leukste plekje om te liggen en nat wordt je toch. Dóór dus. Het trok zelfs even (heel even) een beetje open toen we de Waddenzee opdraaiden. En ook daar stevig ZW-windje, 5 BF.
Speciaal voor Ellis viel er een plaat droog met 5-6 zeehondjes erop, dat verhoogt het Wadden-gevoel :)… Met de stroom mee liepen we 7-7.5 knoop, we hebben zelfs de 8 aangetikt!

Dan ben je er zo, en om 15.00 uur liepen we Texel binnen. Nat, maar voldaan :). Druk hier, altijd in de zomervakantie, maar het ene perfecte plekje (kop in de wind, vlak bij het havengebouw)  lag op óns te wachten. Het urenlange gehak van gisteren zijn we al helemaal vergeten 🙂

Haven Oudeschild, Texel - op het havengebouw staan de extreme waterstanden aangegeven... Het onderste deel staat dan in het water. 22 oktober 2014 was de laatste....
Haven Oudeschild, Texel – op het havengebouw staan de extreme waterstanden aangegeven… Het onderste deel staat dan in het water. 22 oktober 2014 was de laatste….

Fietsjes gehuurd en het dorpje ingereden voor de noodzakelijke boodschapjes. Best trek gekregen van het harde werken, dus de Oude Vismarkt met haar lekkerbek- en kibbelingmenu’s had hele makkelijke slachtoffers aan ons.

Inmiddels is de lucht blauw, de vooruitzichten voor de komende dagen goed, waait het nog steeds 5 BF door de haven – maar zitten we lekker buiten, uit de wind, in korte broek. Knappe jongen die ons hier wegkrijgt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.