Rustdag Trinidad

Wat is dit een andere stad dan Havana! We hebben het gevoel hier meer het echte Cuba te zien. Geen grote, pompeuze gebouwen maar heel veel kleine met rivierstenen geplaveide straten, of gewoon onverhard en stoffig.

Andere stijl huizen ook. Hoge entree, met vaak hoge ‘dubbele deuren’ en smalle hoge ramen met smeedwerk ervoor. Door de ramen kijk je zo de ‘woonkamer’ in … Zonder uitzondering zeer minimaal – een kleine tafel, twee schommelstoelen en een TV. Niks op de grond, kaal geverfd beton of tegels voor de meer gefortuneerden. Een evt. fiets of brommer wordt hier ’s avonds gewoon bijgezet. Ze leven simpelweg buiten, geen wonder zonder airco en als het om 23 uur gewoon nog 26-28 graden is :).

In de ochtend lopen we heel bewust van het toeristische centrum weg en komen in het echte Trinidad. Hier zien we de winkeltjes, een open raam meestal, waar de Cubanen hun inkopen doen en je met de gewone pesos (niet de CUC) kunt betalen.
Kapper? Op de veranda, 1 stoel en een tondeuse! Fietsenmaker? Op de stoep, voor de deuropening. Drankje? Daar wordt rietsuiker uitgeperst (mag een scheut rum bij).
Vis? Op de hoek staat een mannetje met vissen aan een haak in zijn handen. Knoflook? Er lopen twee mannen voorbij van top tot teen in strengen knoflook gehuld.
Nog steeds wordt hier met voedselbonnen gewerkt: iedere Cubaan krijgt maandelijks bonnen voor 2 kilo suiker, 4 kilo rijst etc.

Ook het centrale Plaza Mayor is leuk, wel veel toeristischer. Alles kost 1 CUC, van muziek tot op de foto met een ‘echte Cubaan’. We besluiten de kerktoren te beklimmen, daar heb je een mooi uitzicht op het plein. Het blijkt ook een Museum van de Revolutie te zijn (ieder stadje heeft er een: vooral veel foto’s, af-en-toe een verroest geweer), helaas zijn de teksten alleen in het Spaans.

Rond 12.30 uur kijken we elkaar aan – we hebben weer stevig getippeld, en in deze warmte ben je dat na een paar uur wel zat. We besluiten het strand op te zoeken. 14 km van Trinidad, op het uiterste puntje van het schiereiland ligt Playa Ancon, het mooiste strand in de omgeving.
Heerlijk geluierd daar … Eerst 8 biertjes gedronken (je moet véél drinken met deze warmte, zegt de reisgids) en een sandwich gegeten in de club bij het hotel, daarna twee bedjes onder zo’n strooien paddestoel met uitzicht op kristalhelder water van 23-24 graden – de Carieb van de foto’s.

Doordat hier vrijwel geen verkeer is, kun je de auto echt overal en direct kwijt – een luxe die we in Nederland niet meer kennen. Het meest toeristische plein in het stadje? Daar zet je ook je auto neer. Naar het strand? Auto neerzetten en 10 meter lopen. Hotel? Voor de deur!

Met het besef dat dit eigenlijk alweer de laatste dag van de vakantie is (morgen terugrijden naar Varadero en de huurauto inleveren), gaan we vanavond nog even genieten.
We hebben de Cancharra (typisch voor Trinidad) en de Piña Colada als lekkerste cocktails bestempeld (nog boven de Mojito) en in het restaurant hebben ze goede. Natuurlijk sluiten we de avond af met een bezoek aan Plaza Mayor, waar de grote trappen ’s avonds veranderen in een soort openluchttheater, en iedereen een afzakkertje komt halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.