Enkhuizen – andijk – den oever

Vanwege de voorspelde warmte willen we naar het Noorden 🙂 … als het even kan naar de Waddeneilanden, hoewel de drukte daar een belemmerende factor is. Op weg naar Enkhuizen staat er vrijwel geen wind, dus we motoren naar de thuishaven voor één nachtje. Even goed boodschappen doen, en goed vlees scoren voor de BBQ. Als we aankomen bij de sluis liggen we achter Ans en Rob op de Baroedan … hoe groot is de kans!

De volgende dag een klein hopje, stevig windje bij vertrek. Mooie kans om de stagfok eens echt te gebruiken. Hij staat nog geen 10 minuten en de wind valt terug naar een 3’tje … underpowered dus nu. Opbergen en de high aspect er weer op. Wat is dat toch een goed voorzeil – we gaan van 3 knoopjes weer met 5.5 door het water. De windgoden zijn ons eens goed gezind, en de wind draait met ons mee als we de ‘hoek omgaan’ boven Enkhuizen richting Andijk. Als de motor bij elkaar een kwartier heeft gedraaid (haven in en uit) is het veel. Lekkerrrr!

Het wordt al warm. We kunnen lekker lang BBQ’en, een heerlijke zwoele avond. Het wordt alweer veel vroeger donker, maar dat levert wel mooi uitzicht op!

Zicht op Medemblik vanuit Andijk

Donderdag gaan we door, er wordt een zwak zuidenwindje opgegeven dus we hijsen de gennaker. Dat gaat prima 🙂 … het blijft een machtig mooi gezicht, zo’n lap van over de 100 m2!

Trots Rood-Wit-Blauw

De wind valt steeds verder weg én krimpt. Net voordat we besluiten de lappen te laten zakken en de motor te starten, gebeurt er iets heel vreemds: binnen 10-20 seconden draait de wind bijna 180 graden en is 3-4 BF … als we eindelijk de boel weer fatsoenlijk in de wind hebben lopen we 6-7 knopen, maar wel de verkeerde kant op :). Gennaker opbergen dus en de high aspect er weer bij en helemaal op zeil lopen we aan-de-wind Den Oever binnen … een onverwacht mooie zeildag!

Loetje aan ‘t iJ … amsterdam

Vanuit Benedensas besluiten we de Noordelijkere wateren weer op te zoeken … via één nachtje in Hellevoetsluis naar Scheveningen. Het tij staat nog steeds op schappelijke tijdstippen :), we vertrekken 09.00 uur ‘s morgens met een behoorlijke kluit boten ri. Scheveningen. We lopen vóór de grote drukte binnen, en krijgen een perfect plekje: helemaal achterin met de kont tegen de steiger! De omliggende boten roepen allemaal dat ‘ze morgen vroeg weg willen’ … maar het circus zit dan in de rijen voor ons :).

Mooi plekje in Scheveningen 🙂

Voor de volgende dag zijn de voorspellingen ideaal, er wordt een O/ZO 4’tje voorspeld én een zonnige, warme dag! Het klopt ook nog eens voor de verandering, we hebben een ideale zeildag en spuiten met 7-8 knoopjes naar IJmuiden: van steiger tot steiger nog net geen 4 uur onderweg.
Heel lui, op alleen het voorzeil, dobberen we op zondag van IJmuiden naar Amsterdam … geen zin om de motor erbij te zetten, dus met 3-4 knoopjes drijven we langzaam met een Westenwindje achter richting Amsterdam Marina. We hebben trek in een biefstukje bij Loetje!

Kan het mooier?