St. Annaland en benedensas

Met de insteek dat we plekjes wilden bezoeken waar we nog niet eerder zijn geweest, stond zaterdag St. Annaland op het programma. Nog steeds zout water, vlak voor de insteek naar de Grevelingen ga je stuurboord uit de Krabbenkreek in en na 2-3 mijl komt St. Anna in zicht. We zeilden lekker op alleen de high-aspect, alle tijd om de omgeving in ons op te nemen en omdat we wat vóór laag water aankwamen lagen de slikken mooi open en zagen we een cluster van zes zeehondjes zonnebaden langs de rand van het terugtrekkende water.

Goed kijken 🙂 … ze liggen er echt!

St. Annaland is een leuk plekje voor een nachtje of twee. Niets mis met de marina, het uitzicht vanaf de dijk op de Krabbenkreek is met laag – én hoogwater ontzettend mooi – maar het plaatsje zelf heeft bijzonder weinig. Als je Google’t op ‘bezienswaardigheden St. Annaland’ lijkt de enige toeristentrekker een oude molen te zijn :).

Vanuit St. Annaland varen we door naar één van de mooiste plekjes in Nederland, de kleine verenigingshaven van WSV Volkerak in Benedensas. De grote meute gaat na de sluizen aan de westkant van het Noordergat door, aan de oostkant ligt de aanloop van Benedensas. Het aantal passantenplekjes is zeér beperkt, maar wij zijn redelijk vroeg en hebben een boxje voor het ‘havenkantoor’. Geen permanente havenmeester, één van de leden komt ‘s avonds langs op het havengeld te innen en pinnen kun je niet vanwege het slechte telefoonbereik. Kun je niet zonder WiFi of online Netflix? Doorvaren 🙂 …. Bootschappen moet je doen in Steenbergen, dat kun je het beste met de boot doen over de Steenbergse Vliet – afmeren achter de Albert Heyn. Echt waar.

Aanloop naar Benedensas
Vanuit de kuip uitkijken over de Dintelse Gorzen
Gerestaureerd sluisje uit 1825