Staande-mast route terug

BFE87CB7-CB70-447C-AFB5-D4D0CC521216In Benedensas komt de zomerstorm over, zelfs op ons beschutte plekje zien we regelmatig de windmeter boven de 35 knopen aangeven. Op andere plekken in Nederland schijnt het nog veel heftiger geweest te zijn, maar in de avond neemt de wind al snel af.

De weersberichten zien er niet aanlokkelijk uit voor de komende week, dus de staande-mast route terug lijkt beter dan ‘buitenom’ terug. We hebben ruim de tijd, dus we hoeven niet te haasten en nemen de bottlenecks (Dordrecht, spoorbrug Gouda, Kaagbrug (A44) en brug A9) zoals ze uitkomen. De ergste regen- en onweersbuien gaan we vermijden.

734891E4-9C69-476F-A1FD-D61B8957FB46

Eerste tussenstop is Strijensas, bekend van eerdere bezoeken hier. Goed restaurant en aan de rand van de Dordtse Kil. Ook in de Volkeraksluis moeten we door de grote beroepssluis, maar dat gaat veel voorspoediger dan door de Krammer eerder. Er staat een dikke 4-5 uit ZW en op alleen de fok hebben we een prima snelheid!

De volgende ochtend vertrekken we richting Gouda. We hebben dik stroom mee, dus na Dordrecht drijven we op alleen de stroom het laatste stuk door de Rietbaan met 2.5 knoop richting de volgende brug – die gaat toch pas over een uur open 🙂

We horen dat voor de middag een code geel wordt afgegeven … regen, onweer, hagel en zware windstoten. Gelukkig zijn hier genoeg jachthavens, dus we maken een tussenstop bij WSV IJsselmonde, prima plekje om de volgende morgen bij de Algerabrug te liggen. Op leenfietsjes doen we snel even boodschappen, en zijn precies op tijd terug als de regen begint :). Het lijkt allemaal wel mee te vallen, waait wel stevig in de vlagen.

De volgende dag hetzelfde beeld, in de ochtend best redelijk weer, en regen in de middag. We krijgen inderdaad een goede bui over ons heen, maar het grootste deel van de dag schuiven we precies tussen de buien door 🙂 … De bruggen tussen Gouda en de Braassem draaien fantastisch, misschien omdat we in een konvooi van een tiental boten varen.

Wij kiezen voor een tussenstop bij WSV Braassemermeer, nog geen uur van de Kaagbrug die maar een paar keer per dag draait. Helaas is het restaurant hier gesloten, dus we vallen terug op onze noodvoorraad soep en lasagna …

Woensdag richting Haarlem, ook nu weer snel door de bruggen, dat is op dit stuk wel eens anders. We hebben de regenpakken aan, maar weer houden we het droog 🙂 en al vroeg in de middag zoeken we een plekje in het centrum van Haarlem … en we spotten een mooi plekje voor de Melkbrug. Ruud vergeet weer even dat we nu 2.0 meter steken … we lopen vast en liggen iets schuin zo’n halve meter uit de kant. We besluiten dat we morgen wel kijken of we loskomen en wandelen nu het nog droog is even een rondje door het centrum, waar ze druk bezig zijn met de voorbereidingen van Haarlem Jazz & More. We gaan even kijken, maar het is meer ‘More’ dan ‘Jazz’ geworden … jammer!

Donderdag waait het stevig, maar we komen gelukkig makkelijk los, en ook nu weer zeer vlot door alle bruggen! Laatste bottleneck de brug over de A9 die maar 3 keer draait – we zijn ruim op tijd voor de middagopening van 14.15 uur. Net voor de regen (weer…) leggen we aan in Amsterdam Marina.

B0C0B229-8292-470E-B53C-A7A2A411465Fs Avonds eten we bij Loetje aan t IJ zo’n wereldberoemd biefstukje, met witbrood om in de Loetje-jus te dopen. Het geheim schijnt Blue Band margarine en ongewassen pannen te zijn – het smaakt in ieder geval zoals vroeger thuis :).

Vrijdag de laatste hop … terug naar Monnickendam. Overdag is het droog en we kunnen een week slecht weer afsluiten met een mooie zeildag – onder vol tuig, met een dikke 4 BF bakstagwind vliegen we naar de thuishaven.

Benedensas – mooier wordt het niet!

Vanuit Veere gaan we richting Noorden – er staat een lekker windje van 4-5 ZW en we halen op alleen de fok mooie snelheden van 5-6 knoopjes. Heerlijk rustig lopen we zo het Veerse Meer af, moeten wel even wachten bij de Zandkreeksluis want die was gewoon vol. Ook daarna heerlijk op het fokje richting de Krammersluizen, en daar gaat de wind liggen. Door onze hoge mast kunnen wij niet de jachtensluis mee, moeten door de grote beroepssluizen … ik denk dat we daar 1 1/2 uur mee kwijt waren. We moesten wachten tot er beroepsvaart was, en voor ons schoof een grote jongen naar binnen – even waren we ongerust dat we niet mee konden, maar die angst was ongegrond 🙂

E2F8A044-6305-4C86-ACC8-9B8C24A07F96

Rond 19 uur lopen we Benedensas aan – in 2002 was ik hier al eens geweest, en ik was benieuwd of het nog steeds zo leuk is. Ja dus 🙂 … misschien wel één van de leukste plekjes van Nederland. Middenin een natuurgebied is een klein haventje, waar ze maar een paar passantenplekjes hebben als de eigen leden weg zijn. We hadden vooraf gebeld en één van die mooie plekjes is voor ons.

BB230FD6-2AC8-4B8C-830D-3A3F2C40444E

Vanuit de kuip kijken we zo op het vogelreservaat en de schorsen. De stilte kun je horen :). Achter de dijk ligt een mooi gerestaureerd sluisje uit 1824 en het oude schippershuis is nu een ‘restaurant’ waar we konden kiezen uit óf mosselen van de BBQ óf een beenhammetje…. maar we waren er zeer content mee.

88516225-859D-4048-90DE-0F02E5A1524C

In het restaurant horen we dat dit ‘Merijntje Gijzen-gebied’ is en het schippershuis ook in de verhalen voorkomt – waarin de familie vanuit het dorp naar het grote Rotterdam verhuist en daar per schip naar toe werd gebracht.

F268D177-F75E-44E6-86F3-222DE971AE8B

Mooie afsluiting van een mooie dag! We hebben wel één probleempje … we willen hier 2 dagen blijven liggen en de voorraden aan boord zijn aardig geslonken. Vooral de drank moet weer even worden aangevuld. Na overleg met de havenmeester gaan we boodschappen doen zoals ze dat hier doen … met de boot!

Door het mooie sluisje, over de Steenbergse Vliet naar Steenbergen – en daar kun je achter de AH aanleggen. Heen-en-terug 7-8 mijltjes, rond de 1 1/2 uur varen door het schitterende Noord-Brabantse landschap. Geen straf, en de voorraden zijn weer op peil.

 

 

Terug in Veere

De weerberichten beloven weinig positiefs voor de komende dagen – als we nog wat willen moeten we morgenochtend vroeg weg. Als we rond 06.30 vanuit Cadzand gaan varen pakken we de stroom nog mee Vlissingen in – en dat blijkt te kloppen. Wind en zee zijn nog net te doen, en als we Vlissingen indraaien ligt de sluis open en kunnen we zo door. Nog mooier … “even volgas, dan hebben jullie de Blauwe Golf naar Middelburg” klopt ook, en al rond 11.00 uur liggen we tevreden om ons heen te kijken in Veere. Ik denk dat we een record gevestigd hebben!

Het waait ondertussen stevig, maar het is wel een mooie dag geworden.  We kunnen fietsjes lenen in de haven en besluiten te fietsen naar Middelburg. Noodzaak, want in Veere is niets. Echt niets. Nog geen bakkertje.Tegen de wind heen, met de wind in de rug terug, moet te doen zijn :).

Middelburg is ook leuk. In de haven gaan net de bruggen open, dus we kunnen even genieten van het spektakel van de boten die er uit gaan en die er in willen. Waarom boten van 15-20 meter zo graag in dit soort kleine haventjes willen liggen ontgaat ons – het is druk, eigenlijk passen die grote jongens hier niet, maar levert wel wat te kijken op :). Wij zijn blij met ons rustige plekje in Veere!

We lunchen lekker in het zonnetje en wandelen door Middelburg op zoek naar een supermarkt. Gevonden 🙂

6F625B43-4713-4068-A368-A94CA7EB7674