There and back again

We worden al vroeg wakker. Vandaag is ook de Canal Parade van de Gay Pride, en er komen de vreemdst uitgedoste boten langs. Waarom weten we niet, maar de kleine opduwertjes en sleepbootjes zijn uiterst populair (Ruud is ook een fan 🙂 ) maar die maken ook een tering-herrie.

Rond 10.00 draaien we het IJ op voor de laatste hop. We overwogen even om Muiden aan te lopen, maar daar groeien de waterplanten zo ongeveer de kant op dus we gaan het risico niet nemen. Waar we normaal van het IJ afkomend ook dicht bij de kust blijven, langs Uitdam richting Paard van Marken kiezen we nu voor de vaargeul, op de heenweg ook daar veel fonteinkruid gezien.

ter hoogte van Uitdam begint de wind toe te nemen, gelukkig niet uit de voorspelde NW richting, eerder ONO en mogen we afsluiten met een heerlijk windje en kunnen we Monnickendam helemaal op zeil aanlopen.

De boot aan kant maken, sopje er doorheen, ze heeft ons weer overal gebracht zonder één mankement. En wat waren we weer blij met ons nieuwe motortje, heerlijk als je daar blindelings op kunt vertrouwen – en deze vakantie heeft ze wel overuren gemaakt. Alleen de klootzak in de sluis in Dinteloord heeft ons een kras in de nieuwe verflaag bezorgd, maar er zitten 4 lagen op, dus ik hoop dat met de polijstmachine redelijk goed te krijgen.

Vakantie-naweeën :)
Vakantie-naweeën 🙂

Door Amsterdam …

Naar Amsterdam is nog maar een klein stukje, met als laatste hindernis de Schipholbrug die pas om 20.00 uur draait. We dachten lekker uit te slapen, maar al vroeg brandt het zonnetje ons uit bed – er wordt tot 35 graden voorspeld, vandaag!

We besluiten de betrekkelijke koelte op het water maar op te zoeken en ieder terrasje waar je aan kunt leggen of mooi schaduwplekje maximaal te benutten – we hebben de hele dag en begin van de avond :). We kunnen weer geen enkele informatie vinden over de situatie in Amsterdam, de telefoonnummers zoals in de Wateralmanak worden niet opgenomen … we gaan maar door en hopen op het beste.

Ieder terrasje op de Ringvaart waar je aan kunt leggen hebben we gehad 🙂 … kopje koffie bij de één, lunch bij een ander en weer even verder starten we maar met de witbiertjes. Het is bloedheet, en we hijsen het zonnetentje over de kuip. Er staat vrijwel geen wind, dus we kunnen er gewoon mee varen. Uitkomst, dat ding.

Rond 16 uur sluiten we aan bij een kluitje staande-mast boten bij de Aalsmeerderbrug – en iedereen heeft het over ‘kunnen-we-nu-wel-of-niet’. De informatie wisselt per bron 🙂 … de laatste telefonische info is dat er gewoon wordt gedraaid. Ruud heeft de marifoon op kanaal 22 en hoort daar toch iets anders … één van de bruggen weigert dienst, dus het is uitermate onzeker of de nachtdoorvaart gaat lukken.

Rond 20.00 uur passeren we met 15 boten op een kluitje de Schipholbrug, en bellen we weer met Waternet. Nu, buiten de kantooruren, worden we doorgeschakeld naar een mobiel nummer van een dame die wél weet waar ze het over heeft – ze gaat navraag doen en komt keurig terug met de bevestiging dat inderdaad één van de noodzakelijke bruggen gestremd is – maar dat er met man-en-macht aan wordt gewerkt.

We liggen inmiddels met een 20 tal boten te wachten, de meesten duiken even het bed in, maar rond 23.45 uur komt het verlossende bericht over de marifoon: om 00.05 uur gaat de brug open en kunnen we schutten. Tegelijkertijd wordt ‘de andere kant’ gevraagd om rond 00.55 uur ook klaar te liggen – vermoedelijk zetten ze de bewuste brug maar één keer open en gaan de van Zuid-naar-Noord en van Noord-naar-Zuid elkaar midden in Amsterdam kruisen. Ongeveer halverwege komen we elkaar inderdaad tegen, na nog een klein hartverzakkinkje bij een eerdere brug waar één van de slagbomen niet naar beneden wilde.

Start van de nachtdoorvaart in de Nieuwe Meer-sluis
Start van de nachtdoorvaart in de Nieuwe Meer-sluis

Uiteindelijk passeren we rond 02.00 uur de spoorbruggen. Wij laten de laatste brug voor wat het is, je kunt overnachten in het laatste deel en daar lig je veel rustiger dan buiten op het IJ. Inmiddels sterft Ruud van de honger en, lang leve Internet, om 15.15 uur staat keurig de bezorger met z’n scootertje bovenop de kade naar ons te zoeken … prima hamburgers en frietjes :)!

Dordrecht – Braassemermeer

Vandaag van Dordrecht naar de Braassem. We proberen weer te achterhalen of de bruggen in Amsterdam draaien, we hebben inmiddels een arsenaal aan telefoonnummers. Omdat de bruggen in Amsterdam onder de gemeente vallen en niet onder Rijkswaterstaat heb je niets aan de gebruikelijke kanalen – en worden we ook keihard verkeerd geïnformeerd. Als we eindelijk iemand aan de lijn hebben wordt doodleuk gemeld ‘hihihi, ja het is warm hé hihihi. Wanneer we weer gaan draaien? Hihihi, dan moet het eerst even goed gaan regenen hihihi’. En dat gaat nog wel even duren!

Vervolgens zien we op een update op varendoejesamen.nl dat er sinds de 30e weer gewoon gedraaid wordt…. maar vandaag en morgen wordt er weer ruim boven de 30 graden voorspeld. Dus het kan zo maar zijn dat als we bij de Nieuwe Meer liggen er niet gedraaid kan worden. Ruud heeft geen zin om het hele stuk weer terug te varen, omdat de wind steady uit Noord komt en buitenom over zee dan ook niet leuk is.

We gaan door, desnoods leggen we de Proud Mary een paar dagen op de Westeinder en vervolgen onze reis dan later wel. Omdat we onder de Brug bij Alblasserdam door kunnen (nét) ontlopen we de eerste bottleneck van de SMR, en de volgende, de Algebrabrug draait ieder uur. Die missen we wel net, en aanleggen voor de brug is geen pretje met de voorbij denderende binnenvaart-jongens en hun bijbehorende hek- en boeggolf. We zien drie bootjes liggen die vervaarlijk heen-en-weer stuiteren en ze met de handen staan af te houden, dus we draaien even om, lopen een doodlopend binnenhaventje in en leggen daar aan de wachtsteiger aan – veel rustiger en nog geen 5 minuten van de brug.

De spoorbrug bij Gouda hebben we ook, dus dat gaat lekker. Door de hefbruggen bij Waddinxveen, Boskoop en Alphen en het arsenaal aan bruggen door in Alphen zelf. Dan is het nog maar een klein stukje naar de Braassem, en we zijn ons leuke verblijf daar van 3 jaar geleden met de julistorm nog niet vergeten :).

We komen rond 18.00 uur aan en normaal ligt de WSV Braassemermeer helemaal vol en liggen ze vaak dubbel aan de lange steiger. Gewoon leeg nu … een paar verdwaalde bootjes, net als wij, en we tuffen zo door naar het eerste boxje bij het grote verenigingsgebouw – maar we zien niemand op het terras zitten. Het blijkt dat dit momenteel alleen in het weekend en op dinsdag wordt bemand – dus geen lekker maaltje vanavond of morgenochtend! Gelukkig hebben we nog wat noodvoorraden aan boord 🙂

Uniek beeld bij WSV Braassemermeer ... zo rustig in de haven én op het water!
Uniek beeld bij WSV Braassemermeer … zo rustig in de haven én op het water!

Het was alweer knap warm vandaag, we vrezen steeds meer voor de Nachtdoorvaart. Morgen wordt ook weer ruim boven de 30 graden voorspeld …