Durgerdam – Monnickendam

De laatste dag … hoewel het weer, zacht gezegd, niet uitnodigend is besluiten we door te zetten naar Monnickendam. We ruiken de stal 🙂 …

Het is baggerweer. Het regent, waait pittig – maar we hebben een privé ‘Sail Parade’! Er zijn al veel boten onderweg naar Amsterdam, waaronder ook de grote driemasters van de bruine vloot, de Eendracht schuift voorbij en nog veel meer ‘bezienswaardige’ schepen. Het gebeurt niet vaak dat je deze grote, zware jongens op snelheid ziet, maar ze hebben een mooie 5 bakstag en het gros komt met een dikke ‘snor’ op vol tuig voorbij. Schitterend!

Het is een beetje een katterige afsluiting van 5 weken zeilen … maar we hebben overwegend heel goed weer gehad, en dat zit nog in ons systeem. En eigenlijk altijd wind – ook zeldzaam bij lange periodes van mooi weer!

Als afsluiting de gevaren etappes:

Kaart NL
Toch niet slecht voor een zomervakantie 🙂

IJmuiden – Durgerdam

Mede vanwege de weersvoorspelling lassen we een ‘rustdag’ in in IJmuiden. We hebben allebei nog een boek dat uitgelezen moet worden!
We draaien de boot om in de box, zodat ze met de neus naar Noord ligt: achter de sprayhood zitten we uit de wind en is het eigenlijk prima te doen.

’s Middags komen er 3-4 ‘medelanders’ over de steiger lopen. Er klopt iets niet in het plaatje, vinden wij (erg genoeg) maar het is met name de kleding: bootjesmensen haal je eruit, op de een of andere manier … En dit waren geen bootjesmensen 🙂 …

En ja hoor … Twee uur later: politie. Marechaussee. En weer komen ze voorbij, nu de andere kant op met een agent erachter en in de handboeien! Een grote groep buitenlanders erachter … gaven niet de indruk van illegalen (goed gekleed bijv.) maar een paar uur later horen we dat er 25 van een zeilboot zijn geplukt. Triest hoor.

Vanmorgen het sluisje door bij IJmuiden, richting Amsterdam. In de vissershaven liggen al een paar tall-ships klaar voor de Parade van Sail 2015 en we zien de Eendracht net de zee opschuiven.
We zeilen over het Noordzee-kanaal op de genua … het gaat niet hard, maar het is nog droog en wel lekker rustig. Voor het eerst hebben we de jassen en vesten weer aan, het is frisjes! Rond het IJ zijn de voorbereidingen voor Sail al in volle gang.

We willen nog niet door naar Monnickendam: dat voelt als het einde van de vakantie 🙂 … en dat er weer een dikke 5 tegen staat op het IJsselmeer helpt ook niet!
We lopen Durgerdam binnen en mogen de dijksloot in 🙂 … Een smalle doorvaart naar achteren, waar we een plekje vinden. Erg basic, geen stroom, maar achter kijken we tegen een rietkraag, voor ons hebben we het dijkje met de oude huisjes van dit dijkdorp en het is heerlijk stil.

In de dijksloot bij Durgerdam
In de dijksloot bij Durgerdam

We liggen naast een oud motorbootje met daarop 2 jonge knapen met aanhang. Blijkbaar hebben ze het ding wat opgeknapt, zonder enige kennis van zaken en zijn er voor het eerst mee weg – het is vermakelijk welke onzin er allemaal te horen wordt gegeven.
Ze hebben geen stootwillen (vinden zelf ook wel dat dat in de sluis toch wel handig is), denken morgen de waterkoker te kunnen gebruiken op een omvormertje van 10 jaar oud … En hun belevenissen onderweg getuigen van geen enkele ervaring 🙂 …. maar ze varen wel en hebben het naar hun zin.

In Durgerdam is één restaurant, de Oude Taveerne. Meer een bruine kroeg, en de menukaart is erg jaren ’80 – uiensoep, schnitzel, tongrollerjes gevuld met zalm, dat werk …. maar toch ook wel weer charmant 🙂 . Prima gegeten, hoor.

 

Scheveningen – IJmuiden

De Silmaril in Scheveningen
De Proud Mary in Scheveningen – even in een boxje 🙂

’s Morgens vroeg wordt er al op de boot geklopt, onze buurman wil weg … En aangezien we 4 dik liggen, en aan de andere kant ook, is dit nogal een operatie.

Ruud loopt snel even langs de havenmeester, we hebben achterin bij de vissersbootjes nog lege plekjes gezien en wij passen daar prima in? Het is goed, en wij kunnen dus makkelijk wegvaren en we zoeken het lege boxje op 🙂 .

Terwijl we ontbijten kijken we naar de weerberichten. Hoewel het plan was om 2 nachtjes in Scheveningen te blijven, laat het weer dat niet toe. We hebben 1 dag ZW wind en daarna draait hij weer 4-5 dagen naar N en stevig ’s middags. Hoewel het er niet echt uitnodigend uitziet, en ook de weerberichten nogal wat regen voorspellen, met ’s avonds onweer, besluiten we de regenpakken maar klaar te leggen en toch door te gaan naar IJmuiden – we hebben de stroom mee, het is rechttoe-rechtaan 25 mijltjes – nog even doorbijten!

En, tegengesteld aan gisteren, worden we beloond met een heerlijke dag! Boven land zien we de bewolking hangen, maar wij varen in het zonnetje! De zee is kalm, en als de wind ook nog wat naar West draait is het feest compleet. Nu lopen we wel 6-7 knoopjes over de grond en we gaan als de brandweer :).

Na 5 uurtjes van steiger naar steiger lopen we binnen. We hadden het met de voorbereidingen voor Sail (start woensdag) veel drukker verwacht in IJmuiden, maar het is uitgesproken rustig! En nog steeds mooi weer :).
Het voelt als een stukje afronding, deze trip. Blij dat we ‘binnen’ zijn, alleen nog binnendoor naar Monnickendam. We proosten erop!

We zijn binnen ... Proost!!

IJmuiden is een beetje een noodzakelijk kwaad … het ligt gunstig, maar echt leuk is het er niet. De marina en omliggende horeca is nooit echt lekker van de grond gekomen, het maakt allemaal een wat vermoeide indruk – en het uitzicht helpt ook niet, natuurlijk:

IJmuiden Hoogovens