Metamorfose – een overzicht

De beslissing om de opbouw en kuip te schilderen was snel genomen … maar de uitvoering heeft toch wel veel tijd gevraagd. Het voordeel van af-en-toe een foto maken is dat het gevoel dat het onder je handen opknapt gestaafd wordt met een ‘objectieve terugblik’.

Werk in uitvoeringZo ging de Proud Mary de winterstalling in en lag ze erbij tijdens de eerste werkzaamheden.
Ik ben binnen begonnen: het toilet eruit, plafond en deel intimmering verwijderd en gereedschap aan boord brengen (en onmisbaar: een stofzuigertje …)

GeschuurdToen buiten alles verwijderd: luiken, lijsten, handgrepen, verlichting, apparatuur, beslag. lieren en klemmen – echt alles eraf.

Vervolgens gaten en beschadingen gedicht, nieuwe gaten geboord, geplamuurd en gladgeschuurd ….

Afplakken krantenDe kitnaden verwijderd langs opbouw en in de kuip (dievenklus) … alleen de ramen kreeg ik niet los.

Vervolgens alles afgeplakt met Scotch Gold tape en diverse zaterdag-edities van het NRC :).

ZF PrimerIk heb twee lagen ZF Coating (primer) aangebracht. Na de eerste laag vond ik het resultaat wat ‘dun’.

En omdat ik deze primerlaag ook  goed glad wilde schuren was een 2e laag wel gewenst.

DC Laag 1Op advies van de werf-schilder heb ik vervolgens zonder schuren tussendoor de twee eerste lagen Double Coat aangebracht (met schuimroller).

De bakskisten heb ik ook meegenomen. oogt weer lekker fris.

Opbouw 7Deze laag goed teruggeschuurd en de derde, laatste laag Double Coat opgebracht.
Tape met scherp mesje verwijderd en de overgang naar dek opnieuw gekit.
En dan het dankbare werk … weer opbouwen!

Ik ben erg tevreden over het verfsysteem. Nauwkeurig mengen, dat wel en dóórgaan als je begint – maar dan droogt het strak en netjes op, zonder rolnaden.

 

 

Schilderen opbouw en kuip (dl. 3)

Zaterdag 8 maart: een echte lentedag, en belangrijker … rond de 15 graden, de minimum-temperatuur nodig voor de laatste laag Double Coat lak! Morgen nog warmer, goed voor het uitharden :).

Met de 3M schuurpads (medium en fine) heb ik de basislaag weer mooi gladgeschuurd, zo’n 4 uur werk voor opbouw en kuip. Afgenomen met water en ontvetter, en in etappes haal ik voor het opbrengen van de verflaag een kleefdoek over het oppervlak.

Het uiteindelijke rollen valt dan eigenlijk best mee, zo’n 2-3 uurtjes werk, incl. het 30 minuten laten rusten van de aangemaakte verfdoseringen. Ik laat de verf goed uitharden, zondag en maandag en dinsdag polijst ik de stofjes uit de liggende delen (m.n. dek).

Ik heb zoveel tijd over dat ik de waterlijn even strak kan trekken en opfrissen, en het onderwaterschip helemaal in de anti-fouling kan zetten.

Met het vorige schip was ik daar wel even langer mee bezig! Het is toch wel een stuk handzamer hoor, zo’n 8 meter scheepje :).