Categoriearchief: Victoire 1122

Enkhuizen? Nee, Hoorn …

Weersberichten voorspelden een 3-4 uit N/NO, die stond er ook wel bij vertrek … maar het kakte vrij snel in. We hebben vanaf de Gouwzee eerst nog een slag naar buiten gemaakt, maar het doel voor vandaag (Enkhuizen) lag echt recht in de wind – en na deze eerste slag was Hoorn wel bezeild. Zonnetje schijnt, geen haast, wind kakt in … we vallen wat af en dobberen naar Hoorn.

DB4E7280-47BD-4A3A-BC0F-129CF9A785EE

Lekker rustig, zo op een maandag buiten het seizoen!

Rondje Markermeer

Weer wat mijltjes op het log gezet … Vanuit Monnickendam naar Hoorn, oversteek naar Lelystad om de marina Lelystad Haven eens te bekijken en terug naar Monnickendam.

De weer – en windvoorspellingen waren niet rooskleurig voor zondag…. bewolkt, met af-en-toe een buitje en weinig wind: Windfinder gaf 5-7 knoopjes uit Noord. Maar dat viel álles mee: we hebben continu in een ‘blauw gat’ gevaren, lekker het zonnetje erbij! We zagen buien achter, links en rechts van ons – maar zelf geen druppel gezien :). Nog blijer waren we met de wind: gewoon een stevige 3 BF uit NO en we gaan als een streep naar Hoorn. Vlak voor Hoorn valt de wind weg, lekker rustig de zeilen omlaag – en in de Oude Binnenhaven is nog een mooi plekje.

43838BEB-73F2-471C-97D4-8A64BEDB43EC

Maandag zou beter moeten worden, met weer weinig wind…. klopte ook niet! Wat kouder en bewolkter, maar wéér mooie wind, N 3-4 – de mijltjes naar Lelystad vliegen voorbij! Ik denk dat ik al 15 jaar niet in Lelystad ben geweest … vroeger gingen we hier nog wel eens door de sluis op drukke dagen en we Enkhuizen niet aandurfden.

Vanwege de wierproblemen op het Markermeer en het feit dat Waterland in Monnickendam drastisch op de schop gaat zijn we aan het kijken naar een ander plekje voor volgend jaar. Lelystad Haven heeft veel, dat moeten we toegeven … maar géén ‘sfeer’. Wegen de voordelen hier tegen op? Nog eens goed over nadenken.

Dinsdag terug naar Monnickendam. Terwijl Windfinder toch bekend staat om de nauwkeurige windvoorspellingen, klopte daar de afgelopen dagen weinig van. We hebben wéér een mooie 3-4 BF, halve wind en de snelheid die we maken maakt de bewolkte dag helemaal goed.  We blijven ons verbazen hoe mooi ze loopt op de High Aspect fok en snappen nu dat de vorige eigenaar zei dat je de 130% genua helemaal niet nodig hebt met de aanwezige 3 DL Laminaat-zeilen.

FF86C959-D29A-429C-9B8A-8399EDF02907

 

 

Droom-zeildagje naar de thuishaven

Gisteren stond er weinig wind, en omdat we een mooi plekje hadden in (druk) Enkhuizen besloten we een dagje te rommelen en te poetsen … hopende dat de weersberichten – die voor morgen meer wind voorspellen – een beetje kloppen!

136FF10F-7C42-4D47-8FDF-67385FA5A064

Vier breed lag het aan beide kanten, en in ons boxje hebben we geen directe buren – maar de ‘achteruitgang’ is wel volledig geblokkeerd. ‘s Morgens rond een uur of 09.30 vaart de vierde in de rij al weg en vragen wij aan de twee aanliggende schepen of we over 10 minuutjes ook weg kunnen? De 3e boot (Duitser) maakt door eerst uitgebreid te gaan ontbijten duidelijk dat hij het blijkbaar nog te vroeg vind, maar als hij doorheeft dat er boxjes vrijkomen komt hij na een half uurtje toch in beweging. We persen de Silmaril via het ontstane gaatje naar buiten.

Bij de sluis is het druk, en een geweldige motorboot mag buiten alles om als eerste de sluis in. Voor ons ligt een platbodempje die we bij het aanleggen aan de wachtsteiger al zagen klungelen, dus maar even gewacht tot die vastlagen in de sluis. Dat had weer wat voeten in de aarde, maar we raken al vertrouwd met Silmaril III en leggen haar er netjes achter.

Uit de sluis hebben we met een half tot bakstagwindje één rechte lijn naar de Gouwzee, en het staat met een 4 BF lekker door. Zonnetje erbij, uitermate relaxed en snel naar Monnickendam – 4 uurtjes over 18 mijl, incl. de sluis, netjes wel.

Lekker de tijd om shipshape te maken. Het grootzeil ligt ook voor het eerst naar Ruud’s tevredenheid op de giek. Het begint te wennen, allemaal!

1AA20C28-48E6-4339-A558-11AF69DCB427