Categoriearchief: Victoire 1122

Mooie tocht naar Fécamp 😎

Woensdag 1 juni. Volgens de AIS / positie-update bestaan we weer 😜! Vandaag moesten we wat ongelukkig vertrekken. Het is springtij (verschil tussen eb en vloed het grootst) en Fécamp heeft een ondiepe haveningang, dus daar moesten we 2 uur voor laag water aankomen. 18.00 uur uiterlijk had Ruud uitgerekend – dus vertrekken met stroom tegen, halverwege zou hij weer mee gaan staan.

Het is rustig weer, dus we zeilen iets dichter onder de kust dan we normaal doen. Met een reden: de kustlijn hier is zo mooi! Ook mooi helder weer. Deze foto is gemaakt door Jan op de No Worries, een iets kleiner zusterschip van onze boot, een Victoire 1044.

Op iets te weinig wind na, was dit een dag om in te lijsten!

Als na drie uur motorzeilen de stroom mee gaat staan, kan de motor uit en zeilen we nét. Maar het meelopend tij geeft de Silmaril toch 6.5 knoop snelheid en keurig op tijd (17.30 uur) draaien we de smalle doorgang in de krijtrotsen in voor de Avant Port van Fécamp.

Klusdagen 5 en 6 … 🤨


We hebben voorjaarsvakantie, dus twee daagjes naar Enkhuizen geweest om de klussenlijst verder terug te brengen. Op dit moment kunnen we er twee / drie afstrepen tegen één nieuwe 😜 … dus er zit schot in!

We wilden alles afmaken wat nodig is vóórdat de Silmaril te water gaat – 26 maart staat nu in de planning. Dat betekent een verse laag anti-fouling aanbrengen op het onderwaterschip en de klapschroef lekker invetten met watervast vet.
Verder afgestreept: opbouw gepoetst, kastdeur voorpunt gerepareerd, pakkingen van pomptoiletje vervangen. We hebben een overnachting in B&B ’t Karnemelkhuys geregeld (aanrader!) en ’s avonds lekker uit eten geweest.

Het pomptoiletje had aan het eind van het seizoen last van teruglopend water … en dan weet je dat er een vies klusje zit aan te komen 😒.

Ik heb voordat ze uit het water ging een paar emmers schoon water doorgepompt, en als laatste een flesje Milton (desinfectant) erin gegooid, in de hoop dat bij het loshalen van de slangen wat minder vuiligheid tevoorschijn zou komen… helaas.

Maar goed: zowel de ‘eendebek’ (uitgang) als de pakking bij de ingang vervangen, als het goed is kunnen we er weer even tegen!

Sabbatical voorpret 😎

Nog 10 weken! De tuin begint alweer uit te lopen, de dagen worden langer … de lente komt eraan. Bij ons starten ook de kriebels.

Hoewel we best nog even moeten zijn we al aan het aftellen naar begin mei, en kijken we in de pilots naar ’must-visits’ en ’als-het-allemaal-meezit-bestemmingen’.

Voorpret, maar we weten heel goed dat je van alles kunt plannen – maar dat de weersomstandigheden er altijd voor zorgen dat het anders loopt

We hebben een globale route; naar het Zuiden 😎. Vertrek 2e week mei is de bedoeling, langs de Belgische en Franse kust naar beneden tot de Kanaaleilanden en dan zien we wel.
Van daar oversteken naar UK en verder langs de Zuidkust van Engeland, of verder door naar Bretagne en daar de oversteek maken naar UK en terug ’omhoog’. We hebben alle tijd, bijna 4 maanden, dus we kunnen inspelen op weer en wind.

We hebben ook besloten om de vouwfietsjes thuis te laten. Naast het feit dat ze veel ruimte innemen, en in- en uitklappen en opbergen best een dingetje is, zien wij ze als een noodzakelijk kwaad … als we ergens wat langer zijn huren we meestal ’echte’ fietsen.
We hebben twee electrische stepjes aangeschaft, Segway-Ninebots F30 die ons als het goed is zo’n 25 km ver kunnen brengen.