Alle berichten van Ruud

Zeiler. Ducatist. Gadget-fan. Fotografie (recent weer opgepakt).

Herstzeilen

Het thuis-werken zijn we, vooral Ruud, nu wel zat 🙂 … met een weekje herfstvakantie voor de boeg is de keuze eenvoudig: naar de boot. Maakt niet uit dat de weersberichten niet echt lekker zijn. Na het laatste online-college vertrekken we direct met piepende banden naar Enkhuizen!

Zaterdag is nog een redelijke dag, maar vrijwel geen wind. Met een heel mager gangetje dobberen we naar Stavoren. Maar: we zijn lekker buiten, de boot heeft een prima verwarming, en er is nu plek zat in de Oude Haven.

Gemeentehaven Stavoren
Mooie wolkenluchten onderweg naar Stavoren

Voor zondag wordt wel meer wind voorspeld, maar ook regelmatig een bui. Het klopt … we lopen heerlijk richting Medemblik. De wind draait wel continu, valt even helemaal weg, maar in het laatste uurtje vanaf de Kreupel gaan we met een mooie snelheid, en laveren tussen wat wedstrijdveldjes door met Lasertjes en catamarans. Twee buitjes gehad, viel alles mee eigenlijk. En in de Pekelharinghaven hebben we het mooiste plekje!

Aan de voet van Kasteel Radboud

Normaal gesproken gaan we op onze trouwdag uit eten in een mooi restaurant, maar die zijn vanwege de lockdown gesloten. Gelukkig … de Driemaster hier in de haven heeft een uitgebreid afhaalmenu, dus aan boord genieten we van een driegangendiner, met carpaccio vooraf en een heerlijke New York cheesecake als afsluiter.

Vanwege de windvoorspellingen voor dinsdag t/m donderdag hebben we de Waddeneilanden maar overgeslagen, en maandag lopen we terug richting Enkhuizen. Nog steeds fris, maar met een heerlijke steady wind hebben we een heerlijke zeildag – en het blijft droog! In de haven besluiten we dan ook de boot klaar te maken voor de winterstalling, nu we de boel droog kunnen opbergen. Na de werkzaamheden ligt de Silmaril er wat naakt bij …

Silmaril winterklaar … de zeilen achterin de auto voor inspectie bij North Sails.

Enkhuizen – andijk – den oever

Vanwege de voorspelde warmte willen we naar het Noorden 🙂 … als het even kan naar de Waddeneilanden, hoewel de drukte daar een belemmerende factor is. Op weg naar Enkhuizen staat er vrijwel geen wind, dus we motoren naar de thuishaven voor één nachtje. Even goed boodschappen doen, en goed vlees scoren voor de BBQ. Als we aankomen bij de sluis liggen we achter Ans en Rob op de Baroedan … hoe groot is de kans!

De volgende dag een klein hopje, stevig windje bij vertrek. Mooie kans om de stagfok eens echt te gebruiken. Hij staat nog geen 10 minuten en de wind valt terug naar een 3’tje … underpowered dus nu. Opbergen en de high aspect er weer op. Wat is dat toch een goed voorzeil – we gaan van 3 knoopjes weer met 5.5 door het water. De windgoden zijn ons eens goed gezind, en de wind draait met ons mee als we de ‘hoek omgaan’ boven Enkhuizen richting Andijk. Als de motor bij elkaar een kwartier heeft gedraaid (haven in en uit) is het veel. Lekkerrrr!

Het wordt al warm. We kunnen lekker lang BBQ’en, een heerlijke zwoele avond. Het wordt alweer veel vroeger donker, maar dat levert wel mooi uitzicht op!

Zicht op Medemblik vanuit Andijk

Donderdag gaan we door, er wordt een zwak zuidenwindje opgegeven dus we hijsen de gennaker. Dat gaat prima 🙂 … het blijft een machtig mooi gezicht, zo’n lap van over de 100 m2!

Trots Rood-Wit-Blauw

De wind valt steeds verder weg én krimpt. Net voordat we besluiten de lappen te laten zakken en de motor te starten, gebeurt er iets heel vreemds: binnen 10-20 seconden draait de wind bijna 180 graden en is 3-4 BF … als we eindelijk de boel weer fatsoenlijk in de wind hebben lopen we 6-7 knopen, maar wel de verkeerde kant op :). Gennaker opbergen dus en de high aspect er weer bij en helemaal op zeil lopen we aan-de-wind Den Oever binnen … een onverwacht mooie zeildag!