Alle berichten van Ruud

Zeiler. Ducatist. Gadget-fan. Fotografie (recent weer opgepakt).

Even een zoute bek (en visje) halen …

Rondje Oudeschild, Texel. Bijna alles zat mee, mooi weer, goede wind – echt heerlijk gevaren. Was een ‘laatste’ tochtje, i.v.m. ziekenhuisopname en revalidatie wordt er voorlopig niet gevaren helaas.

Op Texel was het nog erg rustig, dat zal volgend weekend wel anders zijn met de Hemelvaart-vakantie. Lekker slibtongetjes gegeten bij de Compagnie, met een uitzicht over de Waddenzee. Nog meer uitzicht dan gebruikelijk … ze zijn de dijk aan het verbreden en daar is nu tijdelijk even 1-2 meter af.

D186AEE6-630A-4892-BC05-0651DF69EFE9

De volgende dag direct door, met een NW 3-tje achterlijk en de stroom mee glijden we naar Kornwerderzand. Halverwege duikt er naast de boot een zeehondje op die ons recht aankijkt … we zijn bijna de enigen op het Wad, dus hij was blij met wat gezelschap, denken we. Bij de sluizen Kornwerderzand zijn we helaas 1 1/2 uur bezig, maar aan de andere kant trekt zeer welkom de wind goed aan en we maken een goede tijd naar Enkhuizen. Een dag om in te lijsten!

D83208F9-9DF9-4EB9-B676-610BA598BBDA

In Enkhuizen is het duidelijk drukker. We lopen rond 18.00 uur binnen en liggen drie dik. Maar aan de buitenkant :). Zaterdag is ook weer beter dan voorspeld: in de haven laten we nog één buitje (volgens Buienradar) overgaan en gooien rond 10.00 uur de touwtjes los. Halverwege Monnickendam als de zon overtuigend doorbreekt is ook de wind op, maar het is wel lekker warm.

Achter de dijk op de Gouwzee testen we het ankeren ook even, de ankerlier en dekwashpomp werken prima, heerlijk om de boel schoon te kunnen spuiten terwijl het electrisch wordt opgehaald. We lunchen even in het zonnetje, maar als we wat donkerder wolkjes aan zien komen gaan we ankerop – we willen de boel wel droog weg kunnen bergen!

Het is loos alarm. Wel donker even, maar het blijft droog!

Enkhuizen? Nee, Hoorn …

Weersberichten voorspelden een 3-4 uit N/NO, die stond er ook wel bij vertrek … maar het kakte vrij snel in. We hebben vanaf de Gouwzee eerst nog een slag naar buiten gemaakt, maar het doel voor vandaag (Enkhuizen) lag echt recht in de wind – en na deze eerste slag was Hoorn wel bezeild. Zonnetje schijnt, geen haast, wind kakt in … we vallen wat af en dobberen naar Hoorn.

DB4E7280-47BD-4A3A-BC0F-129CF9A785EE

Lekker rustig, zo op een maandag buiten het seizoen!

Rondje Markermeer

Weer wat mijltjes op het log gezet … Vanuit Monnickendam naar Hoorn, oversteek naar Lelystad om de marina Lelystad Haven eens te bekijken en terug naar Monnickendam.

De weer – en windvoorspellingen waren niet rooskleurig voor zondag…. bewolkt, met af-en-toe een buitje en weinig wind: Windfinder gaf 5-7 knoopjes uit Noord. Maar dat viel álles mee: we hebben continu in een ‘blauw gat’ gevaren, lekker het zonnetje erbij! We zagen buien achter, links en rechts van ons – maar zelf geen druppel gezien :). Nog blijer waren we met de wind: gewoon een stevige 3 BF uit NO en we gaan als een streep naar Hoorn. Vlak voor Hoorn valt de wind weg, lekker rustig de zeilen omlaag – en in de Oude Binnenhaven is nog een mooi plekje.

43838BEB-73F2-471C-97D4-8A64BEDB43EC

Maandag zou beter moeten worden, met weer weinig wind…. klopte ook niet! Wat kouder en bewolkter, maar wéér mooie wind, N 3-4 – de mijltjes naar Lelystad vliegen voorbij! Ik denk dat ik al 15 jaar niet in Lelystad ben geweest … vroeger gingen we hier nog wel eens door de sluis op drukke dagen en we Enkhuizen niet aandurfden.

Vanwege de wierproblemen op het Markermeer en het feit dat Waterland in Monnickendam drastisch op de schop gaat zijn we aan het kijken naar een ander plekje voor volgend jaar. Lelystad Haven heeft veel, dat moeten we toegeven … maar géén ‘sfeer’. Wegen de voordelen hier tegen op? Nog eens goed over nadenken.

Dinsdag terug naar Monnickendam. Terwijl Windfinder toch bekend staat om de nauwkeurige windvoorspellingen, klopte daar de afgelopen dagen weinig van. We hebben wéér een mooie 3-4 BF, halve wind en de snelheid die we maken maakt de bewolkte dag helemaal goed.  We blijven ons verbazen hoe mooi ze loopt op de High Aspect fok en snappen nu dat de vorige eigenaar zei dat je de 130% genua helemaal niet nodig hebt met de aanwezige 3 DL Laminaat-zeilen.

FF86C959-D29A-429C-9B8A-8399EDF02907